baby jaundice

hai can any mommys give tips for bby jaundice

15 Balas

kalo sya... sya bg baby mandi air kundur/labu putih... masak air kundur pastu tunggu sampai suam baru bg baby mandi air kundur.. no need bg baby mandi dgn sabun.. just guna air kundur tu saja... baby sya haritu jaundice dia smpai 295... nsib tak admit.. jd kat rumah bg mandi air kundur trus turun...

Mommy drink more goatmilk.. nutrients from goatmilk will reduce the jaundice..i heard about giving baby goat milk 1/2 drop but I'm not sure about it..better mommy consume goatmilk n pass it through breastfeeding..😊 #staystrongmommy

bagi minum susu slalu, biar baby slalu poo dan kencing. selain tu blh try mkn anggur hitam sebelum breastfeed baby.. tapi hati² , ada juga yg tak ngam dgn anggur hitam.. tapi kalau mau try, x salah..

breastfeeding, baby jaundice ni suka tidur.so kejutkan every 2 hours or 1 hour (depends) and pastikan dia kerap berak 😃 Anak sy jaundice gak..saya rajin minum susu kambing..

5y ago

If tak kuning takpa, but if jaundice kena paksa bangun juga mummy. 😝 Anak saya macam tu lah, susah kejut sebab jaundice.

Nurse always keep remind me to avoiding bby from jaundice must breastfeeding bby. When your baby always 'poopoo' it will make ur jaundice bby reading decrease.

Kerapkan penyusuan mom... Mudahan2 cpt turun... Ank sya 3org smua prolonged jaundice wlupn kerap kencing berak dan myusu stiap 1jam..

5y ago

Mama just bnyk kan susu.. jgn makan halia lada hitam bwg putih n jamu2. Even sapuan myk pns pn sstgh org boleh effect. Mama minum ssu kambing n susu kan baby.

Constant bf and ensure frequent baby poop. Essentially the more of these, the more baby's liver is active and will reduce the jaundice

Rajin2 bf baby ya.. baby kerap kencing n berak insyallah jaudice kurng 🤗

5y ago

mmg baby jaundice tu mom .. kuat tidur sbab tu kena rajin bangunkan dia.. and jgn biar dia tidur tmpt yg gelap.. biar di tempat yg terang smpai hilang kuning tu..

Susu kan setiap sejam . Make sure baby berak banyak

5y ago

Boleh , asalkan bangun

Boleh try bg susu karihome.. N still keep bg bf.

5y ago

Bby... Susu kambg mmg khas utk bby. Beli kt farmasi. Tp bg oz skit je. Sy bg 2x je sehari. N bg bf kerap. Nti ank akan kerap berak. Klu kuning kene kerap berak buang panas dlm bdan.