Cara mengatasi GDM

Hai mommy2..sy baru kene detect GDM, now pregnant 26 weeks. Ada x cara mommy2 sekalian bgaimana nak turunkan gula ?

4 Balas

haiii. sy pn gdm jgak😅 skrg dh 31w. sy just control intake gula je. any sugary food or drinks tu sy kurangkn. alhamdulillah bsp cntik je. sy kurangkn je tpi tkdelaa cut trus sbb sometimes ngidam je benda manis. paling penting jgn mkn or mnum bnda manis sehari sebelom and pada hari cek bsp tu😊in-sha allah nnti bacaan bsp cantik je😊. sy pn bru je jmpa dgn pkar pemakanan and dia ckp boleh je truskn dgn pemakanan skrg sbb bsp tu cntik🥰.

Pengalaman saya, kalau esk tu ada check gdm. Puasa mula jam 10pm, last makan jam 9pm. Sejam saya akan minum air mineral sahaja. Esk sebelum mula cucuk, saya minum sikit air mineral. Alhamdulillah dah 2x check gdm bacaan tak merah.

Anak no 2 pun gdm lpas mnum air gula hri tu tp masuk 37 minggu ni dktor dh stop kan buat bsp sbab result cntik tiap 2 mnggu just dktor sruh maintain diet mknan seimbang

Diet. Amalkan pemakanan suku suku separuh. Kurangkan makanan/minuman manis. Rajinkan buat senaman ringan.