Minum air gula

Hai mommy2…. Nak tanya pendapat… Esok dah kene minum air gula at 13 weeks.. Nurse ade cakap boleh beli yang farmasi tu kalau taknak yang kk punya… Boleh bagi suggestion ? First time rasa air gula ni… Ghisauuuu…

12 Balas

pd saya better minum je kk punya. sbb yg pertama free je 🤣 sbb yg kedua masa sy minum tu alhamdulillah sy boleh terima. walaupun masa tu sy dlm fasa2 alahan lagi tp sy boleh tahan drpd muntah. cara saya, sy minum sikit2 sampai habis. ada org ajar tips kt sy minum sekali seteguk terus tp sy takleh ikut cara tu. nk muntah buat mcm tu. so sy minum sikit2, rilek, santai, dlm kepala sy fikir sy xkan muntah sy boleh habiskan air gula ni. alhamdulillah ok je sis. dalam nk tunggu 2 jam tu sy berdiri, berjalan, duduk kt klinik tu sambil2 letak minyak angin kt hidung. yg penting kepala mesti fikir +ve je.

saya baru lepas minum air gula. byk juga saya cari tips minum air gula and baca pengalaman orang. siap ada cakap minum seteguk je.saya jadi takut. bila turn saya, yaallah apa yang saya baca tu semuanya mcm xberapa betul. saya boleh telan 2 3 teguk tanpa perlu tahan nafas. mula2 nak semput tahan nafas. last2 saya layan je minum air tu.bagi saya sedap je air tu. ingatkan ada rasa teruk 🤣setiap orang lain2. cuma tuhlah terlalu fikir sampai xley tido saya malam sebelum tu. last2 ok je. xde pun nk muntah2. sedangkan saya alahan teruk. cuma lepas minum ada rasa pening2

2y ago

Lepas minum tu boleh terus minum air masak ke? Atau kena tunggu dulu? Nervous ni sbb check up untk bulan depan nurse dah suruh minum sbb dah 23minggu.

Pengalaman sy minum yg kk .. first time lulus .. smlm kecundang .. terus batal ambik darah first .. pekat sgt sampai termuntah yg smlm .. Padahal okey je suam² masa minum tu ..Nanti nk repeat yg klinik swasta pulak & bwk result pergi kk ..

Sye beli dkt farmasi, brand barikel perisa strawberi. RM20 je, sdp! Nak2 mnum tgh haus sejuk2 mcmtu 😋 cuma pening kepala tu tetap ade la 🤣 . Bagi sye better beli, seram tgok KK punya cawan kemain besar

beli sndiri lagi okey..boleh pilih perisa lagi.kalo kk slalunya mcm air Gula je.saya beli perisa anggur.mmg sedap wlupun manis sgt😂 xpaya la takt,biasa je.manis lebih kurang rasa air bandung je.

beli yang perisa orange best . klau yang barikel strawberry tu bgi sy xbest.2kali sy minum air gula xde muntah lagi . yang first saje xthn sbb awl² kehamilan alahan ...

saya minum barikel oren sedap. macam minum sambil lepak mamak 🤣🤣 boleh stop stop lagitu, alhamdulillah okay lama sikit baru rasa pening tapi okay je

masa nk minum tu jgn fikir apa2 je telan je mcm mnum air jus tp manis sgt..klu blh jgn mnum berhenti byk kali.. xde apa la ..fkr positif☺️

Minum kk punya saja. Jimat xyh beli 😅 dtg awal dpt yg suam2 sng nk minum. Anyway minum tu takde apa nk risau pun. Mindset saja

Sy minim sekali teguk je... Biar skli masuk, lpas minum sy kumur2 mulut n minum air suam siikit... Nurse tu ckp boleh minum..