Puting sakit dan pedih

Hai mommy semua, sy berpantang hri ke13, rasa ngilu dan pedih smpai luka bila baby hisap susu. Kalau xbg breast akan bgkak. Sakitnye hny Allah je yg tahu. Mcm mane nak hilangkan sakit ye, sy dah sapu coco butter 😭😭

5 Balas

Okay, first sebelum menyusu puan boleh sapukan nipple butter untuk lembabkan area kawasan puting supaya puting tak mudah crack jika bayi kerap menyusu. Selain tu, pastikan lekapan sewaktu menyusu bayi adalah betul. Bila lekapan betul, ibu takkan berasa sakit ketika menyusukan bayi. Pastikan bahagian aerola penuh dalam mulut bayi. Dan bukan bayi hisap di puting. Ok mommies? Jika breast bengkak, tuam ais untuk redakan breast. Bila sakit dah reda, tuam panas pula untuk bantu lancarkan pengaliran susu keluar. Buat urutan memutar sekitar aerola kemudian boleh marmet atau pam ya. Kalau baby hisap direct pun lagi bagus. Lagi cepat bengkak reda. Kalau luka, elakkan pam. Sapukan krim khas luka pada nipple ada jual di farmasi.

2y ago

Boleh, Gunakan nipple shield

sy dah merasa 🥲kalau bengkak sakit sangat tuam ais dulu baru tuam panas, bila tuam panas susu akan kuar dgn lancarnya smbil urut2 yg ketul2 kat breast tu, kalau ada milk collector tu tadah je legaaa .. xboleh terus pam sakit nnti. selalu luka mmg biar dgn air susu badan tu je, pastu xbgi bby isap dulu tukar2 kiri ke kanan..

2y ago

kiranya awak bg sebelah jela ey dan tadah sebelah? ade bengkak x breast?

kena betulkan lekapan sis..masa nk sua dkt baby tu picit keseluruhan aerola(pegang macam nk marmet) then jari bawah breast tu tolak dagu baby ke bawah, zapp masuk..ulang2 smpi rasa tak sakit..bila lekapan dah betul,breast pun xbengkak..

2y ago

sy cuba je..kalau sis xtahan,tgu baik dulu..sementara tu marmet dulu..

sy pon alami juga .. tp sekarang dah makin kurang sakit nye ... baru2 mmg akan melecet .. smpi terbelah ... bila bby hisap rasa mcm nk menjerit dye punya sakit tu ....

2y ago

Kalau takut sakit, pakai nipple shield

pakai nipple sheild. atau boleh pam dulu sementara nipple elok. ada baca hari tu kata letak sikit susu dkt bahagian puting tu lps bagi susu.