puting pedih masa menyusu

Hai saya nak tanya, ada ke kat sini yang sakit/pedih puting ketika BF baby? Macam mana cara nak hilangkan nya ye? Ke sbb sy xpandai BF baby

3 Balas

Same goes to me sis ms first2 dlu myusukan baby.. Mybe posisi dan lekapan mulut si manja blm brp ok. Bantu dia sis utk myusu dgn baik. Bkenaan sakit puting tu.. Try cri cream kat farmasi. Sy apply nipple cream klu c manja tidur. Before myusukn basuh dgn air dan lap.. Thrn susukan c manja. Hopefully sis dipermudahkan.. #TAPSupermoms

Mmg pedih sikit bila mnyusu baby awal2, tapi klu trlalu pedih dan smpai tkut kita nak mnyusukan, mgkin salah cara mnyusu, atau puting xmasuk hbis dlm mlut baby..klu dibiarkan brlama2, puting boleh luka dan lagi pedih..cuba tnye pda nurse ye klu msih ragu2 dgn cara penyusuan.. :)

Sy prnah kne mser 1st baby.. Nurse ckp cara mnyusu slh... Cuba btulkn kdudukn mulut n breast.. Blh tgk cara lekapan yg btul #TAPSupermoms