Mohon pencerahan mengenai CZER

Hai mommy semua, saya baru habis pantang. Saya beranak secara emergency Czer kerana air ketuban dah pecah dan banyak keluar tapi pembukaan baru 2cm dari pukul 8am-6pm. So doktor decide untuk czer sbb tkut baby lemas. Masalahnya skg ini salah ke czer? Hina sangat ke? Sebab Mentua saya asyik2 blame saya czer. Sebab saya beranak swasta. Jadi mahal sikit bayaran cuma duit yg kmi byr tu. Duit saya dan husband kumpul dari dulu. Kami langsung tk mnta duit dia. Saya sangat terasa aty sebab mentua asyik2 ckp psal czer saya tu. Sekarang pula saya ada masalah dengan air susu badan tk berapa banyak. Saya bekerja dan stress hadap perangai orang sekeliling saya yang blame saya.😖😿 lepastu saya dan suami decide nak ambil vaksin anak di hospital tempat dia lahir. Tapi orang sekeliling pula sibuk nk suru ke KK masalahnya saya bekerja tidak sanggup tunggu dari pagi ke petang. Tpi kenapa orang sekeliling asyik blame saya saja. Padahal yang menjaga anak sya ialah saya, mak saya, dan suami. Dan sekarang saya da ambil pembantu. Tu pun saya di persalahkan oleh keluarga belah suami.🥲 padahal saya bekerja dan memang memerlukan pembantu untuk jaga anak saya sbb sya WFH. Jdi sya boleh pantau anak dan pembantu saya. Dan semua cost pembayaran pembantu dan barang baby ke dan hospital saya dan suami sama2 bayar. Tiada minta duit orang. Kalau korang dlm keadaan saya ni apa Korang buat? Sya buntu kadang dan stress. Dan saya juga kena postpartum Depression masa pantang 😢 terlalu stress dengan mulut orang yang tak pandai tu. #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

41 Balas

kalau saya berada di situasi puan , bagi saya abaikan apa je orang nak cakap sebab macam puan cakap tadi segala kos puan dan suami yang keluarkan modal so kenapa perlu dengar kritikan orang lain sedangkan segala2nya puan dan suami urus A-Z , mulut orang ni normal je puan macam2 benda yang tak kena buat betul pun salah apatah lagi buat salah lagi la nampak bersalah .. dorang tak berdiri di kaki kita taktau apa yang kita hadap jadi teruskan perancangan puan dan suami jika korang rasa berkemampuan tiada masalah selagi tidak menyusahkan siapa2 ..

sis first sekali...bila mak mertua dok bising pasai czer sila lawan balik...kalau aku ...aku lawan balik...bukan kehendak kita nak anak keluar kot tingkap....dah tertulis ...kalau rasa mak mertua sis tu tak paham suruh dia pi tanya dengar ceramah banyak2 bagi hilang sikit benak di otak dia ... sorry eaaa..aku jenis kata lepas ...dulu orang kata dah kat aku macam tu last2 tak tahan takut jadi meroyan aku sound terus ..pakai otak lain kali kalau setakat mai nak kondem baik jangan mai sat gi ada orang makan kat mulut hang makan kat tiub

Klo mcm sy, xkisah la sape2.. no one can judge me or sy make sure xkan terkesan dgn kata2 sesiapa pn. Kena ad prinsip, no matter what dorg kena accept juga CARA kita. Pd sy, sis jgn terkesan or terasa dgn kata2 yg blame sis sbb not 100% husband yg kluarkan kos2 tu kan? so utk elakkan depression ni normally just kena tegas dgn keputusan kita buat. Elakkan stress2 masa pantang, and yakin tu yg terbaik with any decision yg sis buat. 😊 lagipn tu hak sis and sdkit sbyk dpt memudahkan urusan sis seharian . ❤️

Tidak akan jatuh maruah atau hina nya sebagai seorang perempuan ya g melahirkan secara czer. Bersalin normal ke czer ke tetap lah seorang ibu. Tak dinafikan zaman sekarang ni ada je orang tua yang masih berfikir nak ikut mcm zaman dia. Abaikan saja ya kata² nya, masuk kanan keluar kiri. Yang penting jgn stress tau nanti susu mmg susah nak keluar. Saya pun ada masalah susu kurang juga tapi kita kena fikir positif demi anak. Susah senang kita tanggung sendiri, orang cuma pandai cakap saja

Hai. Kalau memang stay dengan orang macam tu susah nak elak dari stress. Tapi apa pun harap suami faham dan selalu communicate dengan dia. Ya memang mahal czer tapi kalau dah memang ada saving untuk bersalin Alhamdulillah takda masalah. Saya dan suami pun begitu saving sebab dia memang niat nak bersalin di swasta yang tahu macam mana cara hosp tersebut. Cuba tak perlu dengar apa yang mak mertua awak cakap. Moga diluas rezeki dan dipermudah urusan

Tu la..pelik kan orang sekeliling ni..it's just too weird. Jaga tepi Kain orang Kain sendiri tak dijaga🥱😒🙄. You ignore je orang begini. You and husband you Bukan menyusahkan sesiapa...mmg ade je yg tak kene pada Mata diorang. Macam you cakap ...mereka mmg tak pandai sebab Tu la MCM Tu🤨..Kalau pandai..mesti boleh think rationally...Dah la you ignore je mereka..You have to be strong for Ur baby tau. Jaga kesihatan okay 😢💪

Keadaan sis mmg agak tak membantu. Sy tahu senang org luar nak ckp abaikan mulut org sis. Tp sis yg lalui. Trust me, xde salah pon apa yg sis buat. Sis dan suami buat lah cara yg sis selesa. Org akan sentiasa bercakap. Kdg2 mereka bercakap sebab tu je cara yg mereka tahu. Mereka pon xpernah lalu apa yg kita lalu. So abaikan lah selagi boleh. Kenapa kita nak kan validation dr org utk hidup kita? Hidup kita kan? Kita yg lalu. 😊😊

dia nk awk fhm 1 je,duit yg awk habiskn tu bkn duit awk sorg tp duit ank dia skali.tu je yg dia x puas ati.ribu2 kot,lg berbaloi klo ank dia abiskn tuk dia dr bini n ank.pd dia kt gov pon boleh je bsalin.even kt gov or swasta sakit same je.ni mindset org yg bkira dan pnting diri. nasib baik mentua sy baik.dh mcm mak sndri.sy x msak spnjg peknen pon dia yg msakkn.kdg2 bab duit sy x kisah suami lbihkn mentua.jnji yg sy x krg…hehe

Bukan sis je ye,saya adik ipar smpai hina org tua saya dan kerjaya saya,sbb menyusahkan abg dia kononnya bersalin kt hospital swasta…sbb masa tu husband tak bleh temankan wife kt ward bersalin,dengan anxiety depression nya lagi…sudahnya kami amalkan sikap pegi mam la ngan ko pasni…kalo susah sok jgn mtak tlg kami 😂😂😂 mil pn suka nau jual nama sis kalo apa2 padahal dia yg buat keputusan…hampeh betul

Abaikan je.. kita je tahu utk uruskan anak kita.. skrg ni mmg kita kena ada sikap lantak kau lah..ha gitu.. sbb apa diorg mcm tu tau? Sbb cemburu.. sbb dengki iri hati.. kalau bunyik je lagi, cakap je , takpelah mak, sy pakai ni duit sy sendiri. Selagi sy mampu, sy tanggung sendiri. Org2 mcm ni smpai kiamat pun masih ada ya Bila kita terlampau pikir, kita stress, susu pun taknak keluar.. ibu happy susu pun byk