Mohon pencerahan mengenai CZER

Hai mommy semua, saya baru habis pantang. Saya beranak secara emergency Czer kerana air ketuban dah pecah dan banyak keluar tapi pembukaan baru 2cm dari pukul 8am-6pm. So doktor decide untuk czer sbb tkut baby lemas. Masalahnya skg ini salah ke czer? Hina sangat ke? Sebab Mentua saya asyik2 blame saya czer. Sebab saya beranak swasta. Jadi mahal sikit bayaran cuma duit yg kmi byr tu. Duit saya dan husband kumpul dari dulu. Kami langsung tk mnta duit dia. Saya sangat terasa aty sebab mentua asyik2 ckp psal czer saya tu. Sekarang pula saya ada masalah dengan air susu badan tk berapa banyak. Saya bekerja dan stress hadap perangai orang sekeliling saya yang blame saya.😖😿 lepastu saya dan suami decide nak ambil vaksin anak di hospital tempat dia lahir. Tapi orang sekeliling pula sibuk nk suru ke KK masalahnya saya bekerja tidak sanggup tunggu dari pagi ke petang. Tpi kenapa orang sekeliling asyik blame saya saja. Padahal yang menjaga anak sya ialah saya, mak saya, dan suami. Dan sekarang saya da ambil pembantu. Tu pun saya di persalahkan oleh keluarga belah suami.🥲 padahal saya bekerja dan memang memerlukan pembantu untuk jaga anak saya sbb sya WFH. Jdi sya boleh pantau anak dan pembantu saya. Dan semua cost pembayaran pembantu dan barang baby ke dan hospital saya dan suami sama2 bayar. Tiada minta duit orang. Kalau korang dlm keadaan saya ni apa Korang buat? Sya buntu kadang dan stress. Dan saya juga kena postpartum Depression masa pantang 😢 terlalu stress dengan mulut orang yang tak pandai tu. #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

41 Balas

klu sy dkt tmpt awak, saya ignore je. elakkan berjumpa sangat untuk mengelak pergaduhan atau ketidakstabilan minda awak. focus buat je ap yg awk buat. sy tgk tkde yg salah pun. janji mampu buat yg terbaik utk ank. heal diri tu dulu. lepas diri dh sembuh apa semua, stabil, anak pun dh membesar. ni life awk&suami dgn ank ank tau. tiada org luar boleh msuk campur. byk kn fikir ke depan. abaikan negatif.

Ye sis faham sangat perasaan awak tu. I’m czerian mom + fm. Mmg kerap diperli & dicompare waktu dalam pantang pulak tu, rasa down sangat, dengan sakit yang masih rasa. Now anak dah 3 bulan ayat ayat diorang tu masih saya rasa. Then saya decide utk berfikiran “u do u”, iyakan je, then lama lama senyap la. Suami okay je eh org lain yg lebih lebih. Pening.

Actually mereka asik cari salah puan sbb dengki saja tu. Mereka cari point utk berkata-kata atau nk banding diri mereka lebih baik dari puan sebab mungkin puan working mom atau bekerjaya. Jangan ambil hati sangat puan, layankan je - cakap alhamdulillah rezeki baby atau alhamdulillah rezeki saya. Sama-sama minta lapang dada dan happy untuk puan

kalau saya , segalanya atas perbincangan dengan suami , kalau suami terima dan selesa itu ini caranya , saya move on dan pekakkan telinga je dgn kata² Mil atau orang keliling. Yg penting suami dan puan tahu yg mana terbaik dan memudahkan urusan puan serta bayi. Elak stress , jauhkan dari circle toxic , dekatkan diri dgn yg positif.

abaikan je sis.. lain org lain pndapat dye.. kdg baik utk org, x smestinya baik utk kte.. sye stuju je ngn tindakan sis.. nk bsalin mne ke nak vaksin kt mne ke itu hak kte.. dah la kte yg kne hadap nant.. dyorg bg suggestion klu dyorg yg bwk xpe.. klu da mampu dr segi kwangn x salah pn.. utk ksenangn n kbaikan kte jgak..

jgn layan sis mulut mertua sis tuh.. peduli kn jaa sna.. sis mw beranak gov or swasta.. itu hak kmu.. tiada kena mgena sma mertua sis pn.. mertua sis tuh sbaik ny yg bantu kmu jaga cucu bkn ny mulut mgata sna sni.. lebih baik sis jaga kesihatan..jaga diri sis yah.. abaikan org negative yg ada d sekeliling tuh.. 😊

Sy bersalin czer utk 2ank sy, both ank pn kurang susu badan.. sempat kasi susu badan 1mth plus the rest FM.. masa ank 1st mmg mentua blame kenape xkasi susu badan.. mmg pressure gak la.. but i jz ignored je.. Dgr telinga kanan, keluar telinga kiri.. kita buat apa yg terbaik utk ank n diri kita sendiri.. tu je..

bila melibatkan mulut org ni mmg xmudah nak ignore lagi2 bila tu mk husband sis. nak tak nak kena buat pekak je la sementara waktu ni sis. husband sis pon kena banyak main peranan. hugs sis. sy doakan semoga sis dipermudah urusan sentiasa dalam menjaga diri & anak sis. aamiin yra

sis buat cara dnga and iye kan je tapi x buat 😊 mcmtu je .. nak tutup mulut org x akan dpt and nak stress pon x ada guna merugikan je .. kita hdup bukan utk senangkan dan puaskan hati org .. so just dnga iyekan je then buat apa sis rasa memudahkan sis

just ignore. doa yg baik kpd yg slh anggap ttg kita. bangkit dari kemurungan. ambil yg positif shj . yg negatif jdkn kekuatan. kesedaran itu akan timbul kpd mereka suatu hari nnt. moga sis teruskn fikir positif . moga susu sis akan banyak utk bb.