Hb drop ! apa perlu buat

hai mommy semua , nak tanya betul ke minum air ribena boleh naikkan hb ? bermacam cara dah buat still drop lagi 😪 . stress betul rasa 🫠

5 Balas

Semalam sy kena masuk kelas pakar pemakanan sbb hb low. Utk minuman boleh minum teh o yg diperah dgn limau, air limau, jus buah, sunquick tanpa gula. Sy hr tu makan ubat dgn air sunquick tanpa gula dr hb 9.9 terus naik 10.7 dalam masa 2 minggu tp skrg sy stop sbb sunquick habis asyik lupa beli terus turun semula takpasal2 kena drip 😂 buahan pula boleh makan jambu batu, tembikai susu, oren, limau, betik, tembikai, pisang, kurma. Kekacang pula mcm kacang tanah, badam.

6mo ago

Sis share pengalaman drip iron.

Tak pasti psl ribena tp nurse sy sarankan minum air limau or lemon utk naikkan hb. Lps tu dia suruh elakkan coklat², milo², kopi & nes. Bahan² yg ada kafein sbb kafein blh ganggu hb jgk. Makan bayam & kerang pun insyaAllah blh bantu naikkan hb jgk. Kalau suka mkn hati ayam blh mkn hati ayam jgk. Itu pun blh tlg naikkan hb. Selain tu vitamin yg doc bagi jgn lupa mkn

6mo ago

Awak boleh try minum jus peel fresh guava tu. Saya minum tu alhamdulillah naik walaupun tak banyak. Drpd 11.8 naik 12.3. Cuba la. Selain tu bykkan yg mcm sis atas ni ckp n elakkan benda berkafein.

sy amalkn pati delima gulisan tu mkn dgn zincofer Alhamdulillah hb ok jee. sy pun memg ada masalah hb smpai doc nk cop hb low tu.kene dtg sminggu lagi cek, balik klinik beli pati delima pastu seminggu dtg cek balik Alhamdulillah terus dicaj terus dari hb low terus ok jee.

6mo ago

saya pun skrg ada je minum pati delima gulsan tu , taktaulaa bila cek masih taknaik sangat . buntu jadinyaa .

saya trimester 2 hb asyik low.. saya try minum calla milk.. bukan calla milk je.. saya makan 3utir kurma n buah jambu.. so tiga2 ni la buat hb naik alhamdulillah..

minum air limau kasturi wak hehe . sya hb low jugak 10.9 tp lepas mnum limau kasturi , hb naik 11.9 dlm masa 2minggu hehe . ada jugak minum calla milk tp jarang la .

5mo ago

air limau kasturi tu minum sehari sekali setiap hari ke camne sis