Hb rendah

Betul ke minum susu sebabkan hb rendah? Selalu dgr org ckp minum susu blh naikkan hb. Tp saya sekrang ni mkin amalkan minum susu, hb makin drop plk.

2 Balas

Jangan minum susu bersama ubat yg kk provide. Akan drop hb. Susu tu ada bahan yg halang penyerapan nutrient ubat yg kk bagi. Ni nurse kk yg bagitau saya. Kalau nak minum susu, jarakkan dengan pengambilan ubat at least 2 jam. Kalau nak naikkan hb, boleh try makan ubat kk dan di minum dgn air limau kasturi. Alhamdulillah, hb saya naik dgn cara ni. Ni pun tips daripada nurse kk tempat saya 🤗

2y ago

Btul tu, bole try minum ubat waktu mlm, dan susu minum pagi, tnghhri atau ptg. And bole try susu kambing

Kena jarakkan 2 jam antara minum susu dan makan ubat