detail scan

Hai mommy semua.. Ade ke yg kat sini xbuat detail scan untuk baby?? Risau sangat, sebab xsempat nak buat detail scan..?? Dah 38w semua klinik xterima da..

25 Balas

Saya dh 3org anak dan yg ni ke4. X pernah buat detail scan. klinik KK buat tu dh yg terbaik. Doc² pun yg pakar ttg perbidanan. Apa² masalah yg nmpk, dorg akan refer ke hosp jgak. Masa tu bru detail scan. Pdpt sy, detail scan ni klupun sbarang kecacatan ditemui, x dpt gak buat apa². Semua rawatan slps bayi lahir. So, drpd preggy 24-28w tu after detail scan asyik dok pikir yg baby tu x sempurna, x enjoy pregnancy, kemurungan, lbh baik x pyh buat. Allah ada, sebaik² perancang. Berserah, redha apapun yg kluar. Klu sy, cuma bykkan berdoa slps sbhyg. Mintak dikurniakan zuriat yg sempurna, soleh/solehah. Tu je dh memadai. Just my opinion. Ini kalau saya. ☺️

5y ago

Betul tu

Pernah berurut masa mengandung yg lepas..biasa lah bidan kg..semua diurutnye..last2 bila dah masuk 7 bulan lebih..dpt tahu rahim pecah..anak dh duduk sakan menari dalam perut..trpaksa belah perut untk keluarkan anak...doc ad tny pernah pergi jupe bidan tak..untk urut perut ke apa ke...sya cakap pernah..doc kata mungkin kesan dr urutan tu rahim saya pecah...untk kali ni sya dah tk nak pergi berurut..takut sejarah lama perulang kembali..

5y ago

Sy pelik gak td ape kne mngena soalan psl details scam dgn berurut...ingt sy slah bca soalan huhu

Pernah g scan klinik swasta..msa tu preg dlm 5@6 bln..smbil2 tu tnya doc..klu nk wt detail scan mcm mna..pastu doc ckp biasa detail scan buat msa kndungn 28w++..pastu dia smbung lg,nk buat ape detail scan..membazir je😅 ckup la tahu anggota smua sempurna..biasa klu detect ada mslh bru buat detail scan..then trus sya batalkn niat nk buat detail scan😅😅

Sy ada bt detail scan...sblm nk bt scan apa2,sy akan call dlu klinik yg bt scan ni...sbb da klinik bt scan bila kandungan dh 24 week,da klinik bt detail 20 week..ikt klinik dan doktor yg bt scan nti..kalau mcm lbh dr 28 week doktor ssh nk bt detail scan,ni salah sowg doktor yg gtau sy la

Sy ank 1st smpai ank 3rd xde buat detail scan pn..hrap scan kt kk tu je.. alhamdulillah xde pape doa yg baik2.. ank no4 ni je sy bru buat details scan tu pn sy dtg nk scan gender je tp doc klinik tu offer nk buat free details scan sbb kedudukan bby cntik msa tu..

Sy pun x sempat buat. Pegi klinik swasta utk scan nk tau jantina tp nsb xbaik time tu xdpt tgk huhu. Time tu dah 30weeks. Lps tu xscan dh, alhamdulillah baby dh keluar sht sempurna😊 selagi check up ok semuanya, xda perkara yg nak dirisaukn.

Sy tak buat detail scan, okay jer.. Lgipun blm mmpu.. Yg pnting masa check up scan, beranikan diri tnya doktor baby mbesar okay ka dlm tu, ada masalah apa ka tak.. Sentiasa bfikiran positif kndungn kita baik2 dlm tu 😊

5y ago

Sama. Tgk org kata wajib wajib utk buat detail scan. Tp takde rezeki lebih utk buat detail scan dkt private clinic. Doa banyak banyak baby sihat hendaknya.

Almost due.. Mana leh detail scan lagi . Wajib detail scan bila 24 weeks onward.. sini la .. semua part baby akan dicheck.. samada normal or x... Dan jantina diconfirmkan

Sy pon x buat sis. Biase kalau scan biase kt kk, doc nmpk ade problem dkt baby atau ibu ada prob dgn baby2 sebelum ni, baru dia refer ke hospital utk buat detail scan.

Dah tak lama dah tu , scan pun xdpat nk detect apa2 sbb bby dah padat .. Takpe , inshaa Allah sis , sy doakan bby sis sihat2 saje .. smga dpermdahkan sglanya ..