Jahitan Terbukak

Hai mommy nak tanya. Jahitan sy terbuka, dan dah dijahit balik. Harini dah 2 mggu dari tarikh jahit kali kedua, jahitan okay cuma pedih sikit. Sabtu ni sy start mengurut pantang. Mommy semua rasa okay ke? Sy risau plk bila urut2, nantu jahitan terbukak balik. Still trauma kena jahit kali kedua ?

8 Balas

Sis, kalau orang yg berurut tu kasar sangat urut nya, better jangan. Cari bidan yg bagus mengurut. Sebab kakak saya pernah share experience dia. Lepas bersalin, ada sorang bidan ni tolong urut dia dan pakaikan bengkung. Kasar sangat cara nya. Lepas tu, jahitan episiotomy kakak saya terbuka. Kena jahit semula. Kakak saya syak sebab bidan tu urut dan pakaikan bengkung. Kakak kata, rasa macam kena rentap2 kasar dia. Apa2 pun, saya doakan sis semoga dipermudahkan urusan ye. Aamiin 3x.🤲🏻 Untuk pengalaman saya pula, jahitan episiotomy saya pun terbuka. Tapi alhamdulillah, tak kena jahit semula. Doktor kk suggest saya basuh area tu dengan air garam. Lama2 jahitan bercantum semula. Alhamdulillah.

4y ago

Semoga sis dipermudahkan urusan ye. Aamiin 🤲🏻💕

Insyallah boleh dh sis .. Sbb dh 2 minggu kn .. Sis dh g twu kn kt bidan ... Kepit mcm biase je .. N klo duduk pn slow2 jgk.. . buat mcm biase je .. Bidn mungkin tawu .. Sbb sye pn pnh mgalamii jhit 2 kaliii .. Alhmdllh bile ngurut xtrbkk dh .. Mmg trauma kn .. Sye pn ase mls nk g jhit dh sbb xsgop sket nye .. Tp kne gak jhitt .. Hehe .ni pndpt sye lh ..

4y ago

Xpe jln je slow .. Sye ari 2 smpi 44 hrii lh jln slow .. Tkot pnye psal .. Ye lah 2 klii kne .. Tp lme2 ok dah ..

saya pun jahitan terbuka tp doktor cakap x payah jahit semua. doktor biarkan dia cantum sendiri. akan ambik masa katanya untuk cantum sendiri. sampai sekarang trauma sakit dia tu. tapi masa pantang tu, saya tetap berurut walaupun jahitan terbuka. cuma x pakai bengkung Lepas berurut. takut kepit sangat, nanti banyak sangat bergesil.

4y ago

Salam sis nk tny...sekrg bekas jhitan tu da bercantum ke,brpe lme ye ambik mse?

sya dh 3kli ceazer sbln sya bgi jhitan sya btul2 elok n nmpk kering dan sya dh rsa okay bru sya gi berurut..Alhamdulillah 3kli ceazer tmpt jhit sya xprnh ade mslh.. n bile dtg check up dktr siap puji jhitan sya nmpk elok dan cntik...

Biasa klau ceazer xpyh urut dibhagian perut.. Cukup lah kki, tngn,pha jer... Mcm mak sy urut org yg sdh brslin.. Yg ceaser mmg dia xkn urut d bhgian perut.. Sbb tkut jhitn trbuka or nyilu... Yg brnk nrml xpa

saya pula rasa nyilu. jalan slow2 ya. jangan jadi mcm saya even kena jahit jalan still laju mcm takde apa2. hahaha

Klau berurut tu menyebabkan terbuka jahitan ke..?

Mg sis cpt sembuh..aamiin