Lewatkan tarikh akhir haid

Hai mommy, boleh ke kalau kita inform tarikh akhir haid y lewat kpd nurse? Contohnya:- Tarikh betul akhir haid - 10/10/20 Tapi kita bgtau nurse kita last period 16/10/20 contohnya Adakah menjadi sbrg masalah nti? Sebab risau jgn kalau kandungan overdue n kena paksa bersalin😥 Ada mommy2 y pernah buat mcm ni ke?boleh bg pendapat or nasihat?🥰#bantusharing #seriusnanya #1stimemom

22 Balas

hurm..maaf jika kata2 saya ni blh menyinggung perasaan puan...bg pendapat saya..tuk tarikh first period..puan xblh tipu misi n doc ttg ini..kerana tkut nti infuture pape berlaku pada puan akan memudaratkan pada puan dan baby..jd better bgtw tarikh sebenar..kenapa perlu takut..puan kan dh bernikah dan ank pun anak sah tarafkan..kenapa perlu takut untuk bagitau date sebenar..kekdg sy feel konpiuse tw😅😅✌bila bc ada mommy yg xbgtw date period sbnr..knp tkut nk bgtw.. nebes ke cmne tu ek..😅😅😅tkut bersalin awal je achnr..sbb pnh juga bc status mcmni juga sblm2 ni..tp user lain yg sent...hngga skrng sy tertnye..knp ada buat mcmni..😅✌jgn buat cmni tw..nti bila g chckup bgtw misi kisah sbnr k..mg dpmudahkan segalanya..aamiin #TAPSupermoms

1st time mom da pndai plan mcmni.. msti byk denga crita negatif org. cemas n takot dgn prkara bukan2 awk ni. bg tau je lah hal sbnr..xde mslh ape pun. pksa brsalin ke overdue ke smua tu bkn suka2. ada sbb doc sruh. selagi utk keselamatan baby n ibu. klu awk lewatkan tarikh pun xde manfaat ape. klu dah Allah kta that time awk berslin..lmp lewatkn ke awlkan ke xde guna. just bg tau tarikh sbnr. dpt tarikh edd.. siap sdia skurg2nya 2mgu sbb tarikh edd smpai. bila kta brslin Allah yg tntukan. kne ingt jg...bla scan..size baby dan usia akn dinilai brsme..jd smua tu ada kaitan dgn lmp.

4y ago

kan. kejap lagi bila scan size bb kurang tk pasal kena refer pakar. lagi pun tk semestinya overdue. takut overdue banyakkan membaca, tambah ilmu.

Tapi kenapa nurse minta tarikh akhir period? tempat saya nurse minta tarikh first period. Tapi saya tak ingat sebab saya tak tahu saya pregnant then lepas cukup sebulan baru saya buat test prgency naik double line. pergi swasta pun sama dia akan minta tarikh first period. tapi awak tak perlu nak tipu doc. kalau tak ingat cakap ajeee tak ingat. nanti masa scan doc bagitahu usia kandungan tuh berapa weeks. Kita nak Allah jaga kandungan kita dengan baik jangan ada niat yang tak baik dalam diri kita. 😽

4y ago

Betul tuh. sebab kiraan usia kandungan dari hari pertama period keluar kan. 😊

mcm mana pun, doc akan dpt detect umur beby, amat bernasib malang klu doc terleka dan x dpt detect awak tipu, akhirnya lebih due dan beby meninggal dlm perut.. awak nak tggung mnyesal seumur idup ke kehilangan beby hanya sebab takut kena paksa brsalin jek? sy x mrah ye, cume risau sgt klu ade ibu2 muda yg brfikiran mcm ni, kasihan beby yg jadi mangsa dlm perut.. so,jujur jela ye ibu.. doc n nurse akan pksa brsalin utk MENOLONG keluarkan baby selamatkan nyawa,bukan saja2. .

Jauh juga awk tipu tarikh last period.. huhuhu dont worry.. nnti ad 2 edd bila scan , tp kt klinik gov saya xpasti plak.. mse chech up swasta dr kasi 2 edd yg pasti ad beza 5 hari slepas,between the edd.. last klu ukur baby cntk memg ikut edd yg first. Yg kedua tu dia ikut saiZ baby dlm kandungan je.. hehe btw jaga kandungan baik2..sila jgn ulangi lagi.. huhuhu

A big NO ye nak tipu information dekat nurse. Bagitahu je tarikh and information yang betul. In case anything happen to you and baby salahkan diri sendiri, jangan salahkan nurse or doctor sebab atas risiko sendiri nak tipu information. Bagitahu je first day last period awak yang betul dekat nurse.

tak boleh awk.. nanti masa scan dia detect kandungan besar drp tarikh last period..jd satu masalah jugak. kena paksa bersalin, induce jugak..last2 czer..hurmmm... jujur je. enjoy the pregnancy journey. banyak berdoa semoga bersalin mudah.

Jujur je. Dah nak jdi ibu, takkan dari dlm kandungan dh nak ajar anak menipu. X perlu takut overdue kena induce dan sebagainya. Perlu takut utk kesan -ve kemudian hari sebab sikap x jujur dari awal tu.

4y ago

Tipu tarikh pun x semestinya overdue. Kita tak boleh jangka bila nak bersalin. Harap sis ni tak jadi menipu la.

no need to tipu2..benda mcm ni penting lagi2 awak 1st time mom..beraninya sis nak ambil risiko😥at least kalau overdue pon nurse tahu apa y dorang patut buat... sorry to say but saya x sokong benda ni...😐

bagus jujur je..lgpun nti doktor akan scan n smua akan ikut dalam scan..tym sy pregnant anak 1st dlu pn mak mertua sy ada suruh sy buat sama macam sis..tp sy memang x ikut la..

4y ago

Maaf sis, boleh tau knp ye mak mertua sis suruh buat mcm tu?