tak mengunyah

Hai mommy.. anak sy 1y7m dah tp masalah dia ni kalau makan jenis tak mengunyah. Nurse ckp dia malas nk kunyah..sy kompius..malas ke tak reti? Risau juga sbb mengunyah kan motor skill utk mulut dia juga. Even nasi putih mcm dewasa tu pun dia tak kunyah..dia cuma kemam2 agak dh bole telan, dia telan je ? mkanan yg dia tak dpt telan dia kluarkan balik. Byk kali sy dh tnjuk cara kunyah depan dia, paastu dia buat main2 plak kunyah tu..x kunyah betul pun ? ade ke anak mommy yg mcm ni? Perlu tggu smpai bila atau penting utk sy terus refer pakar? Tqqq..

35 Balas

rupanya byk jg anak yg malas nak kunyah ya.. sbb anak sy pun mcmni .umur 1y5m pun masih bg bubur/nasi lembut..tp skrg da 1y8m dia da pandai kunyah da..sy bg dia maruku reti pula kunyah . baby bites tu pdai pula dia gigit. .