tak mengunyah

Hai mommy.. anak sy 1y7m dah tp masalah dia ni kalau makan jenis tak mengunyah. Nurse ckp dia malas nk kunyah..sy kompius..malas ke tak reti? Risau juga sbb mengunyah kan motor skill utk mulut dia juga. Even nasi putih mcm dewasa tu pun dia tak kunyah..dia cuma kemam2 agak dh bole telan, dia telan je ? mkanan yg dia tak dpt telan dia kluarkan balik. Byk kali sy dh tnjuk cara kunyah depan dia, paastu dia buat main2 plak kunyah tu..x kunyah betul pun ? ade ke anak mommy yg mcm ni? Perlu tggu smpai bila atau penting utk sy terus refer pakar? Tqqq..

35 Balas

sebijik mcm anak sy , anak sy mmg malas gigi dia pon dah penuh , sy perna cuba dia bgi buah apple dia mengunyah , maknan yg agak keras dia mmg akan kunyah la , cuma bila sy bgi nasi ke roti dia just kemam trus telan 😅

anak sy sejenis suka kemam makanan dalam mulut lama².. kadang tu sy igt dia ada nengutip apa² masuk dlm mulut.. rupanya mkanan dia 😌 mungkin laa dia malas kunyah . tp kalo bagi coklat laju je mkn nye 😑

5mo ago

sama la.. jd sesi makan akan lama sangat sebab setiap suap dia kemam.. aduhai..

anak sy 1y7m pun..sy tgk mls nk kunyah makanan...sy sengaja beri dia sayur n suruh dia gigit,separuh sy pegang..bru dia nk gigit...anak sy suka kemam je..agaknya umur cmni mmg cmtu agaknya cra dia mkn..

sama. anak sy pun mcm tu sis. tpi bila mkn kt luar. order nasi ayam. pandai pulak dia mengunyah. tpi bila sy dia mkn nasi kt rmh dia kemam2 je. mkn roti ke apa ke yg penting bukan nasi pandai dia.

Bg biskut utk latih kunyah. Sbb anak sy pun dlu suka kemam je. Tp slalu gak bg biskut, roti utk anak kunyah sndri. Tp kena dlm pemautauan. Sbb roti boleh sbbkan tersedak.

Anak sy pun sama. Kalau suap nasi ada ayam dia akan keluarkan balik. Makan nasi dgn kuah jer. Tapi roti biskut dia mkn pula😅

hii. anak saya setahun sebulan pun mcm nie jugak. gigi dah banyak. cemane ye ? ada ke yang pernah ada masalah begini ?

3y ago

banyakkan bagi finger food yer mommy

mybe mls tuk kunyah cb bykn bg fingers food,biskut2 bby,mkn tuh dh xblh bg bubur ye..tuk merangsang ank mengunyah

Cuba bagi mknan yg dia suka anak sy belajar kunyah sy bagi gula2 alhamdulillah dia pandai kunyah kalau mkn nasi,

cube puan bg ank mkn carrot mentah as snacking, sy buat mcm tu dlu, lps tu ank jd okay dh, jd pndai kunyah dh