minta pendapat mommy

hai mommy , anak saya nak masuk 2 bulan dah . saya time bersalin ada jahit banyak juga . saya nk tanya pendapat , boleh ka saya buang air besar dkt toilet cangkung ? saya sebenarnya masih seriau & risau hmm . nk kencing cangkung pun masih takut . ada org cakap takut tombong keluar la apa la . hmmm itulahhh risauu

8 Balas

Pasal kalau cangkung tombong keluar seingat saya kalau angkay benda berat2. Taktaulah saya pun baby baru masuk 2bulan lately ni selalu sembelit so prefer toilet cangkung. So far nothing happen.pasal luka tu luka dah mmg betul2 kering and baik ke? Insyallah takde apa apa lagipun kalau toilet sis ada toilet cangkung je sis pun xde choice kan.

11mo ago

saya bersalin Normal ada jahitan juga, tpi takut nak cangkung, guna jamban duduk lah

sye dri hari pertama takde choice mmg jamban cangkung. mula2 seriau jgk mcm2 fikir takut jahitan trbukak smua. ade rse nak membuang tp sye tunggu betul2 dah nk kluar baru sye cangkung. sye start cangkung separuh dulu, dah nak hujung2 tu baru sye cangkung tp kepitkan sikit. alhamdulillah tak sakit sis. jgn teran je, bole jdi koyak nanti.

sama la sis macam saya . saya pun masa anak sulung banyak jugak koyak sampai ke buntut kena jahit . sampailaa pregnant no 2 ni masih seriau nak buang air besar dekat jamban cangkung tu 🤣 , saya fikir takut terkoyak balik je jahit tu and takut bila kita sembelitt guna jamban cangkung tu risau tombong turunn .

ikut pada keselesaan sis la.. klu rse tkot, jgn dlu.. try kencg je dlu tgk ok x.. klu kencg da ok, lme2 sikit bru try mbuang plak.. Better cbe tyme sakit perut/ble da terasa bru mbuang..

saya guna tandas cangkung dlm pantang masa 1bln lepas bersalin alhamdulillah ok je cangkung.. bila luka bwh dh ok mmg cangkung je... buat senaman kagel ye mommy..

kalau nurse cakap luka semua dah baik,baru bole try cangkung..try time nak kencing..dah ok,baru try utk membuang pulak

Sis pergi farmasi beli ubat cair berak ckap untuk ibu lps bersalin. Nanti dorg bgi.

bole cuba kencing dlu..