Masalah HB

hai mommies, skrg sy dah masuk 34weeks.. tapi hb sy still di bawah 11 😔.. hmm, last ambik darah masa 32 weeks.. hb sy 10.8, then skrg dah drop pgi 10.2 😞. Sy dah makan macam2 nak naikkan hb sy... tapi sy takde rasa pun nak pitam, pening... 😌, hmmm~ sy risau.. ade ke org beranak, dgn hb bawah 11 😩 #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

40 Balas

sy masa mengandung anak first, nurse dan doc x kalut pun pasal hb. sy rasa okey je la,bila anak 2nd ni tukar klinik, sbb tukar tempat tinggal ..nurse dan doc mmg jaga sungguh2,hb drop dorg kalut sungguh,terasa la dorg amik berat.dan sy pun baru perasan jugak owhh rupa nya masa mengandung anak first dulu hb pun low jgk😂😂😂

ada je awak. sy last check hb before bersalin 1st baby 10.9. 2nd pregnancy pon still hb low. sbb ada tanda2 talasemia. jadi doctor ada bgtau if range 10 tu masih dikira okay. jgn below dr tu. sy pernah je hb smpai 8.9 utk pregnancy kali ni. 9.9 pon ada. sama la xde rasa nk pitam, pening pon awak. iron dlm drh pon okay doctor kata

1y ago

doctor ambik sample darah awak. doctor bgtau talasemia ni keturunan. ikotkn dlm family sy xde pon. adik sy dpt detect dulu. bila doctor detect dia, sy jadi sangkut sekali. 1st step doctor akan ambik sample darah utk tengok iron dlm drh kita. kalau iron okay kemudian ambik lg sample drh utk test ada talasemia ke tak. xde bg ubat. sbb sy mcm ada simptom pembawa ja. bila baby lahir, doctor akan check dkt baby sekali. husband pon kena juga. baby sy pembawa juga. kira nnt besar dia xboleh kawin dgn pembawa talasemia juga. nnt effek dkt anak dorang. tp bukan alpha atau beta talasemia.

Saya dari mengandung anak pertama, kedua & kali ni yg ketiga pun masih alami masalah hb rendah. Semua dalam 9 je. Saya pun dah usaha mcm2. Siap doktor dah tukar vitamin 3 kali. Doktor pun dh tak tau nak buat mcm mana 😅 Dah try control minum kopi walaupun saya gila kopi.. huhuhu.. Usaha, doa & tawakal supaya semuanya okay.

1y ago

betul tu. sokong.

saya dari awal pregnant HB tak pernah kurang dari 12. saya tak sure apa yg saya amalkan tapi saya memang suka kunyah kismis lepastu minum milo sehari secawan je, and ubat iron folic makan zincofer. saya rasa zincofer membantu sangat walaupun seksa nak makan tu 😅 harap menjawab soalan ya..

sblm ni hb sy rendah je..paras 11 bila2 boleh turun nurse kata.. masa ank ptma dlu dh hjg kehamilan sy mnum min caffe.. alhamdulillah serasi dkt bdn sy.. ni ank kedua pun sy mnum jgak..bacaan gula sy pn ok..sy ambik wktu pagi je.. lepas tu sy mnum jus jambu batu jga..

sy mula2 dulu selalu turun hb, sedangkan dah elak minum kaffein. dah mkn mknn yg naik kn hb. ttp sama juga. last2 sy minum je nescafe milo kopi tp dlm kuantiti yg terkawal. mkn sayur2. alhamdulillah hb makin naik. mungkin ni ikut bdn masing2

dont worry. saya 17 minggu, hb 9.0 , always pitam. tapi normal utk ibu anemia or thalassemia. as long as youre monitored well, and dr kata everything is okay, redha kan sahaja. uve done your part well. InshaAllah Allah jaga kita

Sy pun sama, masa pregnant HB bwh 11, ibu boleh cuba amalkan pati delima, minum 2 sudu setiap pg.. sy amalkn pati delima gulsan tu jer, sebotol RM12, Alhamdulillah HB naik lps tu.. cuba la, baby lahir pun kulit cantik putih merah

1y ago

aah masa perut kosong, kalau nk bancuh ngan air pun boleh.. sy makan camtu je sbb rasa masam2 manis 🥰

saya 34week . 2minggu lepas hb 12 . tadi cek hb naik 13 . saya dah sebulan saya tk makan iberet sbb lama lama makin tk serasi . saya cuma minum jus delima jee sis . cuba laa minum jus delima asli yg perah sendri tu . insyallah

kita sama sis tp sy dah drop jd 8.6 .. by the way awk mkn vitamin apa ye? sy dr iberet tukar ke multofer tp last week sy dah kena drip ubat utk patient anemia during pregnancy recommend by doktor pakar. anyway take care sis.