Baby 7 bulan boleh makan macam yg kita makan tak ?

hai mommies semua , nak tanya . baby saya 7 bulan 18 hari . Saya memang selalu masak je kat dia . tapi macam pergi mana2 dia asyik tengok kita makan . boleh ke makan juga ? macam nasi ayam dekat chickenriceshop tu ? atau ice cream2 kat kedai tapi bagi sikit2 je la bukan semua . saya ni kadang nak jaga pemakanan anak taknak bagi benda yg taktahu dia boleh makan ka tak tapi tulah . mommy semua pun faham lah org2 tua ni mcm mna . main bagi ja . ckp dah boleh makan la bagi sikit ja tak banyak pun la . mil siap sumbat biskut raya yg ada taburan nestum tu . saya tahu lah saya ni baru pestime jadi ibu tapi tulah . taktaulah nak kecewa ka nak biar org sumbat makan yang saya tak tahu pun boleh makan ka tak anak ni . saya pun tak tahulah saya ni terlalu over atau apa . husb pun rilek ja . dia ckp seronok tengok anak rasa2 makanan . hmmm i think i yang over kot 😭

12 Balas

Boleh asalkan tanpa gula/garam tambahan, MSG dan olah tekstur ikut kesesuaian umur dan perkembangan anak. Gula/garam tambahan sebaiknya selepas 2 tahun. Tapi ikut guideline KKM atas setahun dah boleh perkenalkan gula/garam. Itu pun dalam kuantiti yang terkawal. To be truth, nak sediakan makanan untuk baby bawah 2 tahun sangatlah senang dan ringkas. Tak macam orang dewasa. Makanan baby tak perlu fancy fancy atau banyak bahan pun. Less than 10 minutes dah boleh siap. Saya sarankan awak dan suami sama-sama belajar ilmu pemakanan baby baru seronok dan ada kerjasama. Kalau saya, no means no. My kid is my kid. Tak kiralah awak ni siapa. Cumanya saya tegur secara berhemah. Awak kena sekolahkan dulu suami awak. Baru sama2 sekufu dan tahu hala tuju parenting macam mana nak besar kan anak. Good luck🌹

anak yg jenis pemakan mmg akan terliur semuaaaaa benda yg org makan. get ready la mknn utk anak bila makan kt luar.. kalau sy, anak dah makan berat kat rumah, if kat kedai sy bg anak mkn sdri, buah ke timun ke, mintak je dgn kedai.. kalau anak tk makan lg, sy oder nasi putih telur rebus timun, if kedai tkde nasi sy oder spaghetti 0 jgn letak garam masa rebus tu. nti anak 1y blh la nk suap2 macam2 sbb masatu badan dah perlukan sikit garam +. & fokus makanan mingguan bkn harian. butttt icecream tuu bg sy nooo tunggu 2tahun jgk tu pun bkn 1 scoop sbb icecream gula tinggi nti anak hyper

My pov, ank dh dua yg sulung bru masuk one year yg second baru 10 hari... but saya jnis x kisah dia mkn ape sbb tgk mak sndiri suka suap cucu mkn ape dia mkn jd nk mrh pon xblh 😅 but bile check balik, kakak ipar jnis cut sugar and salt ni so ank dia end up jd picky eater .. mcm my one year.. alhmdulillah until now mmg pemakan. Smua bnde dia mkn but kite ye role bile org dok suap dia mkn kite sometimes x sempat nk check kan so just bg dia byk air and susu je 🫶🏻

2mo ago

tapi sebenarnya, picky eater takboleh self diagnosed. kadang2 orang nampak anak reject/refuse/kurang makan, terus assume ada picky eater. salah kalau macam tu. nak tahu anak betul2 ada picky eater atau tak, kena confirm oleh pakar sahaja, sebab banyak faktor/punca perlu dilihat 😊

kalau awak buat no salt no sugar, tak bole sis. kalau nak juga bagi dia makan mcm kita makan bole, tapi kena no salt no sugar la. n bab org tua tu normal sis, family saya pun mcm tuh, n ada yg salahkan no salt no sugar jadi picky eater tapi sbnarnya tak pun. kalau awak mmg tak bagi, kena tegas sikit la. tapi saya tahan sampai sthun ja la, tuh pun family saya n fil pun ada juga sumbat , ada yg ddiam pun ada ,bila saya nampak terus cover.

ank sy 7 bln sy bagi je ank sy mkn apa yg sy mkn xde nk pantang2 lauk yg sy masak sy mkn dia pun mkn sekali xsempat nk masak asing2 klau time2 kerja . ikut kerajinan sis klau rajin masak asing2 sy xde masa nk masak asing2 syg bgi je apa yg sy mkn aiskrim bagi je bln puasa air mcm2 dia minum . kesian dia mkn pantang kita ni klau pantang pun xlalu nk mkn benda yg xda rasa sama jgk baby .

2mo ago

Hahaha tak semua nurse pergi kelas pemakanan bayi

macam saya apa saya makan anak makan dri awal x de nak no salt no sugar , kalau sugar intake ya saya hadkan sbb anak hyper nnti , nasi lauk kita ke saya bg je , ice cream tgk jgk yogurt pun kadang2 bg , alhamdulillah anak x de picky eater ke apa , boleh je bg makan makanan kita tapi kalau awak rasa fil ke mil ke main sumbat je benda yg manis atau x kena perlu tegas juga.

hi sis.. jujur nya tpulang pd awak nk bg anak mkn mcm mana.. bg sye 7 bln tu tlalu awal utk intro mknn luar.. sye masih lg amalkn no salt n sugar wktu umur tu.. ble da stahun bru sye brani bg mknn lua/mknn restoran (nasi/bubur/mi) .. tp ais krim, kek, snack manis2 tu x bg lg..

better jangan bagi lagi. biasakan dia dengan makanan yang kita masak dulu sebab makanan luar terlalu banyak bahan yg kita tak tahu diorang letak apa. bagi sy,time ni la kita as mom nak control pemakanan anak.nanti dia dah masuk tadika, apa yang dia makan pun kadang2 kita tak tahu.

Kalau cm saya , saya akan bawak bekal dia if nk kemana2 , sbb kalau nk bg mknn kita mkn ? Kita pun tk pasti dia ada letak ajinamoto ke ? Tp kalau boleh bg anak no sugar ni salt

Sis sediakan mknn dr rumah utk baby mkn mse kt luar, so bole mkn sekali nnt. Xde yg over pun sis, didikan dr keluarga yg berbeza, org tua dulu2 mmg x kesah.