Scan NICC : perlu atau tidak

Hai mommies, saya nak tanya, doctor KK suruh sy buat scan NICC, perlukah kita buat sbb sy tengok kosnya mahal sgt. Boleh share pendapat tak? Unur sy 39 dan anak first.#firstmom ##ingintahu #firstbaby

9 Balas

The reason why you kena buat NICC tu Untuk pregnancy orang yang berumur 35tahun ke atas. O&G i ada suggest jugak i buat. Tapi i baru 30. Tapi untuk mommies yg berumur 35tahun ke atas, sangat2 digalakkan sebab pregnancy at 35years above sangat2 high risk and ada possibility untuk ada issue dengan baby. NICC test tu very detailed. Each chromosome akan di test. At least kalau you dah buat test tu, akan rasa lega la. Kalau NT scan tu, just check chomosome utk detect baby kalau ada down syndrome/ common syndrome sahaja. Yang ni untuk mommies berumur 35tahun ke bawah la. You boleh buat jugak, tapi sebaiknya buat la NICC tu, tambah2 lagi this is your first baby. Once again, this is my opinion la. So terpulang dekat you dear. Hope all is well with your pregnancy journey. Take care ya

9mo ago

InsyaAllah dipermudahkan utk awak dear. Amin2 yra 🤲🏻

Last Year I Pregnant Dr Kat Hospital Ppum Suruh Sy Buat .sy umur 31 anak kedua lepas 10 thn Dan Sy Ade High Diabetes.Hb1Ac 8 . x silap Harga dlm Rm 1800 kot ..Duit X Ade hal utk Sy .tapi I Ade Tanya Kenape nak buat. Dr Ade bg Sebap Nye . Tapi Sy X nak buat .Sebap I x kisah anak Sy mcm mn pun . itu Anak Sy juga .. last last Anak Sy Ok jer ..

9mo ago

Dr hari itu de ckp kat Sy ..mcm nie if baby hv any problem means..Tengo la if parents n simpan or gugurkan .. I terus x happy .Dr ckp mcm itu . i marah I keluar Dari bilik . I Nagis Kat husband .Husband Ade jupa Dr . then husband ckp . tape Dr kita x nak buat test nie .then Dr ckp ok . then Dr ckp . I'm sorry Mummy ..don't cry .don't stress .I bagi suggestions saje . Tengo la Puan mcm mn .kalau x cukup duit utk buat nie . Puan Doa jer Allah Akan Tlng .

selalunya doktor akan suggest NT scan dulu, kalau result NT scan nampak mcm ada masalah, baru refer ke pakar & pakar yg akan suggest NICC. saya dulu pregnant anak 1st, USG ada masalah, jadi doktor refer ke pakar terus, tak ada suggest apape. then doktor pakar yg suggest untuk pemeriksaan lanjut

apa yg sy thu utk 35 ke atas perlu utk bt ujian tu...sbb mngdung umur berusia ni byk rsiko tkut ad kccatan...sbb nicc kptsn lg tpt dari nt scan..tp tgk ke hrga 1k...klu sy xmmpu la.

mmg doctor ckp scan nicc ke. sy ada tengok penerangan dkt tt doctor. ckp nicc ni blood test. Nt scan ni mmg nk tgok abnormalities janin. kalau ada abnormalities doctor akan proceed dgn nicc

9mo ago

owh boleh buat sampai 37 weeks ke..

Saya rasa perlu. Mesti ada sebab kenapa doktor suruh. Faktor umur dan pregnancy awak. Tapi terpulang pada awak. Semoga dipermudahkan urusan 🌹

9mo ago

tq share pendapat

boleh je tak buat tp kena prepare mental ilmu fizikal semua lah utk segala potential yg blh berlaku

9mo ago

yes kalau buat terus boleh tahu anak mcm mana, kalau tk buat tahu potential je lah kena tunggu lahir tgk sdri

xperlu jika xde sejarah keluarga yg ada prob. NICC test ni bukan murah unless ada budget, silakan

9mo ago

bg saya xperlu la buat. boleh pilih utk buat NT scan atau detail scan yg lbh murah berbanding nicc test

nicc scan utk check any chromosome abnormalities ke? sye rse perlu lg2 plak Dr yg suruh...

9mo ago

NT ialah scan 2D harga bwh rm150. nicc ambil darah ibu harga >RM1500