Gugur 2 kali

Hai mommies, saya dah keguguran 2 kali. Dua2 dalam usia 4-6 minggu. Keguguran 1st (bulan 5) 2nd (bulan 8). Saya ada PCOS. Boleh tak siapa2 share apa yang saya patut buat ye? Folic acid saya dah amalkan.

5 Balas

Sy pun mcm tu, 2x pregnant dua2 gugur awal. And dua2 mmg gi je hospital. Cuma kali kedua tu doktor pesan kat Sy Kalau next time pregnant plk, tahu je pregnant adalah lebih baik Kalau sy refer awal jumpa pakar. And dua2 tu mmg xsempat gi buka buku pun. So, kali ketiga ni lekat plk mmg refer awal jumpa pakar, pregnant kali ni baru ada rezeki masuk trimester ketiga. Pregnant kali ni jgk la baru tahu Sy ada pcos. Lain org maybe lain la kot cara dia. Tapi sy kali ni pun pakar tu pesan jgk, lepas2 ni pun mmg kena mcm ni je cara bg Sy. Takda plk Sy amalkan makan jamu ke ubat. Cuma folic acid je la, sbb mmg org pesan 3bulan awal dah kena start consume kan

3y ago

And kalau pcos, kena jaga makan control berat. Kalau mmpu turun kan berat sikit pun dah mudah nak lekat. Mmg org cakap gugur awal maybe sbb janin xjadi ke, chemical pregnancy ke. Tapi concern jgk kalau pcos, sbb ada yg jenis mudah lekat mudah gugur sbb kan pcos tu, ganggu hormon mcm mana ntah. Mcm tu la doc Sy explain.

Saya pcos jugak dan pernah gugur. Next pregnancy, terus jumpa dr pakar. Macam saya awal tahu je masa 4w terus ke pakar n Dr prescribe duphaston (ubat kuatkan rahim) untuk saya makan sampai minggu 14. Start nampak heartbeat masa 6w, Dr bagi saya injection untuk kuatkan rahim jugak tiap minggu. Dr saya cakap, kita boleh ikhtiar nak kuatkan rahim kalau sbb pcos kita ni. Tp kalau jadi pape jugak lepas tu, mungkin yg masalahnya pada janin tersebut n bukan salah ibu. Papepun, once confirmed pregnancy terus je ke hospital pakar ok. Folic acid tu teruskan je makan. Saya takde makan supplement lain pun selain dari folic acid

macam saya, saya pernah gugur , kalau awak cuba untuk ikhtiar hamil lagi , awak kena banyakkan rest , makan makanan sihat , kontrol berat badan , jaga emosi paling penting, saya doakan awak dikurniakan zuriat satu hari nanti❤️❤️

sy pcos.. 2x gugur.. alhamdulillah.. sy dh pregnant smula dh 13 minggu.. jaga makan.. jangan stress.. biasa gugur 1st trimester problem pada benih.. byk kn research utk pemakanan pcoser..

boleh try kopi jamu ni www.wasap.my/60129876070/kopijamu