pregnant test?

Hai mommies, paling awal cek guna pregnant test tu bila ye? Sy bru lewat sehari period. Ke tnggu semnggu dlu?

22 Balas

Bole sis. Tapi bergantung pd orang. Kawan sy lewat 3 mgu period baru dpt double line kt pregnancy test. Tapi utk saya, sy cek selepas 3 hari lmbt period. Keputusan upt samar2. Jadi saya tgu lagi 2 hari, cek lg dgn upt. Result positive. Last sekali try pula guna clearblue utk confirmkn. Dpt result 2-3 weeks pregnant. Tapi, kalau tak yakin juga, sis bole pergi cek klinik pula lepas tu.

4y ago

Oh ya, utk cek guna pregnancy test, sis perlu guna air kencing pertama utk hari test tu.

Biasa tunggu lepas seminggu. Sebab nya, walaupun sebelum kahwin kita punya period mmg tetap dan teratur, lps kahwin kadang2 akan lewat sbb hormon berubah. Mcm saya hari tu sbb dah 3 bulan berturut check dpt result negatif. Masuk bulan seterusnya, saya tunggu dalam seminggu ke dua minggu baru check. And if nak check, better masa kencing yg pertama ye 😉

Macam saya, saya check lambat jugak. Dah sebulan lebih tak datang period baru check. Depend on orang sebenarnya sis. Ada yg lewat period 2 - 3 hari, tapi bila test naik double line. Ada yg tak naik. Saya pernah baca yg kalau test awal sangat kadang2 result tak berapa tepat. Sebab hormone pregnant yg dihasilkan badan belum banyak lagi.

Cm sy 2 ke 3 mnggu bru cek...walaupon cm dh thu sy pregnant sbb sy jnis period tratur so bile x dtg lme period uh dh tahu laa..bunting plamin kwen 30.8.19 trus lekat je suami dh xsbar katakn hahaha..dpt thu sy dh mngndung 7week bersyukur sgt🤲😍..skng dh msuk 8 bulan pregnant tnggu mse je 17.5.20

sy last period januari.. februari tu sy cek takde . bulan march pon xperiod tapi sy tak stndby upt.. taknak cek dh takot kecewa. time ni pkp dh start sy pon mula muntah muntah igtkan sbb pkp kan tido je keje.. last laki bawak g klinik.. test upt kat klinik laki bini suprise sbb positif..

Depends pada org. Kadang sehari lewat dah naik double line. Tapi saya bulan lps 9 hari lewat period, cek negetif je.. Hari ke 10 tu period. Belum ada rezeki bulan lepas. Doakan bulan ni saya pregnant ☺️

4y ago

❤️😍

Thank you mommies yg jwp soalan sy. Sy dh cek upt negative. Mgkin sy kena tnggu lg smpai hunung bln. Sbb kata hati(cewahh sedapkan hati) sis mengatakan sis ngadung 😂. Doakan ye.

Sye cek awal 2 hri sbelum due period, naik double line pekat. Tpi lain org lain tahap hormon HCG. Better tnggu dlu beberapa hari dan test smula

Ikut dr pada hati sis, tapi jangan berharap sgt dlu, sbab takut sis jadi susah hati bila x jadi, tlsaya doa smoga lekat😇🤲😍

Kalau boleh tggu seminggu dua. Kalau nak check awal pun boleh. Janji jangan kecewa la kalau upt tak double line 😬