luka bersalin

hai mommies 😎 nk tnya laa . sy baru 6 hari bersalin normal . ada koyak ckt so dr da buat jahitan . sy nk tanya kalau jahitan masih ada tapi kita nk guna krim atau gel untuk cantumkan cpt cantumkan luka boleh ke ? sebab takut nk buang air besar selagi luka xcantum 🥺. ada suggestion xkrim o gel yg boleh guna ? thank you 🌸

3 Balas

boleh cuba cuci dengan pencuci wanita yg ada sireh, manjakani. kalau takut lepas 4-5 hari bersalin baru guna. kena keringkan kawasan jahitan sbb takut infection & ubat kuning tu kalau nak senang boleh letak dlm botol spray, spray je kwsn jahitan tu pastu keringkan & pkai pad. kerapkan tukar pad jgk, mcm saya tiap kali masuk tandas (kencing/berak) memang akan tukar pad