luka bersalin

hai mommies 😎 nk tnya laa . sy baru 6 hari bersalin normal . ada koyak ckt so dr da buat jahitan . sy nk tanya kalau jahitan masih ada tapi kita nk guna krim atau gel untuk cantumkan cpt cantumkan luka boleh ke ? sebab takut nk buang air besar selagi luka xcantum 🥺. ada suggestion xkrim o gel yg boleh guna ? thank you 🌸

3 Balas

hospital ada bekalkan ubat kuning x ? klau x ada jaga luka dgn baik bg bersih.. siap mandi kencing berak wajin anginkan dulu sampai kering dpn kipas dah kering buh ubat kuning tu klau ada lpastu anginkan lg sampai kering baru pakai pad.. kena rajin jgk tukar pad..berak jgn tahan klau tahan lg lama lg keras klau keras mmg risiko jahitan nk terbuka blk.. minum air masak bnyk, mkn oren mkn sayur dan sumber nutrisi dan fiber dgn cukup.. luka klau x kering x bersih x jaga dgn baik sapulah ubat apa pun tetap lmbat sembuh

boleh cuba cuci dengan pencuci wanita yg ada sireh, manjakani. kalau takut lepas 4-5 hari bersalin baru guna. kena keringkan kawasan jahitan sbb takut infection & ubat kuning tu kalau nak senang boleh letak dlm botol spray, spray je kwsn jahitan tu pastu keringkan & pkai pad. kerapkan tukar pad jgk, mcm saya tiap kali masuk tandas (kencing/berak) memang akan tukar pad

saya beli jenis spray je kat farmasi. tak berani nak sentuh luka jahitan tu 🥲