Keputihan

Hai mommies. Nak tanya, normal ke kalau keputihan banyak masa mengandung? Ada tak yang macam saya?

14 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, keputihan yang banyak adalah antara gejala yang biasa berlaku ketika hamil. Keputihan ini adalah normal, disebabkan oleh peningkatan hormon ketika kehamilan. Namun begitu, keputihan yang normal biasanya berwarna putih dan tidak berbau. Sekiranya terdapat gejala lain seperti berwarna, berbau atau menyebabkan kegatalan, sila rujuk kepada doktor kerana ia mungkin disebabkan oleh masalah seperti radang dan jangkitan. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

sy ade tny doktor dan nurse, katenye normal je keputihan masa mengandung..tp jd x normal keputihan tu brwarna hijau dan berbau...klu jd cmtu kne cepat2 la bgtau doktor..sy pun ade keputihan,kdg banyak,kdg sikit, time keluar jln2 memang kuar byk...yg penting kne kerap tukar pentiliner...klu kt rumah sy x suke sgt pakai pentiliner,rimas,so tiap kali nk kencing, klu xde kuar keputihan melekat kt spende,ok la, klu ade,keje tukar2 spende la jawabnye,hari2 cuci spende.hehe..pentiliner pulak klu kluar g mane2,make sure ade stok dlm beg,senang nk tukar.😄

5y ago

Hehehe. Sama la kita. Cuma tak selesa sikit bila banyak. Saya pulak jenis tak boleh tengok benda2 macam tu. Hehehe keje nak mandi je. Sampai orang pun pelik😂

Nanti dokter buat test, nak pastikan tak ada.kuman yg bahaya.. Saya dulu mngandung keputihan teruk sangat sampai berketul² tapi dokter kata ok dan sebab faktor hormon & kene rajin tukar panties & bersihkan. Alhamdulillah baby tak ada sakit mata lepas deliver 😋😋

5y ago

Ouhh. Okay takde la risau sangat kalau macam tu. Kene tunggu keputusan doktor jelah. Apapun thanks sebab share dengan saya😊 nie first pregnancy. Tu yang tak tahu sangat tu

Kalau nak selamat, pergi check clinic. Buat vaginal swab untuk pastikan tiada GBS. Kurangkan minuman manis, for sure akan jadi lagi banyak dan gatal kalau minum manis. Kalau tak berbau dan tak gatal. Oke je. Tapi kena kerap tukar panties atau pantyliner.

Depends pada orang jugak, kadang kadang hormon pregnant buat kita jadi macam tu, tapi cuba elakkan makan manis manis banyak kan plain water, nanti masa checkup bg tau doctor nnt dia akan test kalau ada GBS

5y ago

Saya akan cuba. Thanks for the tips 😊

Normal saya pun haritu banyak masa 5weeks. Lepas tu jaga makan, kurangkan manis, bykkn minum air, kurangkan mkn pedas, dan sentiasa pastikan bawah tu kering lepas buang air kecil.

Kena tgk ada gatal atau tak, wlaupun tak gatal kena bagitahu juga masa check up tu, cuma kena byk minum air masak dan kurangkan makan manis sbb boleh jadi juga byk keputihan..

5y ago

Baik. Thank you mommy

actually x normal.. prgi klinik.. nnti dkter bagi ubat.. tkot kne jngkitan pada baby.. ape tu org panggil.. gbs.. 😅 sy pn masih baru.. scroll dlm apps ni utk info..

5y ago

samasama 🤗

Keputiha yg xd bau dan gatal² bg sy ok.kalau keputihan yg bau dan gatal² tu x normal n perlu refer doc sbb ad infection

5y ago

Setakat lani alhamdulillah takde lagi gatal or bau. Cuma banyak jaa. Apapun terima kasih yaa

Klu bnyk sangat .x gatal.x bau..pun reffer dgn doc..kdg x selesa..takut bila lap skin luar vagina melecet

5y ago

😉