nikah semasa pregnant

Hai, mommies . nak tanya , kalau semasa mengandung baru nk nikah lepas bersalin kena nikah semula ke ? Sebb nikah semasa mengandung tak sah kn ?

11 Balas

nikah sahhh dri hukum Islam 1pengantin lelaki 2pengntin perempuan 3 wali 4saksi jadi sah dri segi agama cuma status anak tu la kalau 3bulan kebawah insyaallah xda APA Masalah.. bergantung pada baby YG dikandung kalau 3bulan kebawah insyaallah boleh berbin@bintikan bapak dia ...

nikah sah. tak perlu nikah semula. cuma anak tak boleh berbin kan ayahnyaa jaa. nikah sebelum atau selepas bersalin, anak tetap tak sah taraf, ijab qabul tetap sah mengikut rukun.

3y ago

btw,rasanya jpn ada buat syarat baru utk anak xsah taraf tu..tnya jpn jgk..

Kalau baby tu tkbesar mcm 5 bulan pstu nikah kena nikah lain .kalau baby 2 3 bulan tkyah nikah dn blh bin kn bapak dia

9mo ago

Rose Aniza, Hi sis blh tak sis share nama fb sis ke apa ke sebab saya ada nak chat personal dengan sis. harap sis tak keberatan

Mazhab syafie sah nikah msa mngandung. Cma klau nk bin kan nama anak dgn bapa perlu ke mahkamah buat rayuan. Yg ni kna tnya JPN

Sah sis.. Cuma status anak dalam kandungan je tak boleh binkan dengan nama ayah kandung. Sis boleh refer mana2 yg lebih arif.

errr..xpernah dngar plak nikah masa ngandung x sah..klu ckup syarat wajib sah je..cuma taraf bby tu je yg x sah

3y ago

maaf sis.sy rs sis slh fhm psl 6bln qamariah.bukan mksudnye sblum kndungan 6 bln sis.yg dimksudkannya kelahiran dlm tempoh 6 bln.jika kndungn suda lbih 12mnggu x bole berbin/bintikn nama bapa.

sah.. cume status anak je xsah taraf.. xperlu nikah semula.. saya pernh dga ceramah uai..

Sah jer .. cuma anak ja tak sah taraf

5y ago

Saya rasa better awk berjumpa n bertanyakan dengan org lbh arif pasal hal nie..sebab saya ada baca mengatakan lpz bersalin kne nikah balik..tapi x sure .awk better tanya..sebab nti kte lbh yakin..

sah cuma ank xboleh bin kan bapa..

Mazhab shafie nikah sah