Ketuban kurang

Hai mommies. Nak tanya. Ada tak sesiapa yang ada pengalaman pregnant air ketuban kurang. Semalam scan 4d then doc cakap air ketuban saya kurang. Kandungan usia 27 minggu. Bacaan air ketuban hanya 8. Ada apa apa risiko ke? Dari malam tak boleh tidur lena langsung. Risau sangat. Anak first after 3years ttc. Mommies yg ada pengalaman please share apa perlu buat. Sy rasa tak sdp hati sgt

5 Balas

Sye pn air ketuban mse 40w4d.. sbb dh 2bln lebih xscan.. bile scan air ketuban kurang.. n cek jln bru 1cm.. sye disuruh Balik.. lepas cek jln tu.. darah mmg xberhenti mengalir.. pkul 5pg tu air ketuban pecah n keluar sekali dgn darah.. pkul 7pg ke hospital.. pkul 8lebih cek jln bru bukak 5cm... n pkul 8.45pg sye rse mcm nk meneran.. tngk2 dh 10cm.. terus tolak msuk labour room.. n selamat la melahirkan baby boy seberat 2.66kg pd pkul 8.56pg.. alhamdulillah

3y ago

Betul la kot.. sbb kdang2 rse je leaking kt underwear tu.. tp confused sbb ingt keputihan..

saya air ketuban kurang time 37 minggu 5 hari. baby pun kecik .saya jumpe pakar last last terus admit wad sbb induce. pagi tu induce , mlm tu saya bersalin dah hari yg sama induce tu . baby saya lahir 2.34 kg time tu 😊 ade org ckp mkn tembikai. semoga dipermudahkan urusan awak 🌹

sama macam saya. ketuban kurang ni baby kurang membesar sikit. saya ketuban kurang masa 36 weeks. baby berak dalam 2.5 checkup 38 weeks baby berat 2.55 bersalin terus normal.

makan tembikai, makan brocolli sayur banyak2.. InsyaAllah

mkn buah tembikai awak