Alahan Teruk

hai mommies , maaf bertanya , saya pregnant 7weeks . saya rasa mual dan loya . kemudian demam pening kepala dan pitam . ada ke mommy2 yang macam ni ? sbb saya ada baca satu article , alahan akan jadi pada 13minggu dan ke atas ? betul atau tak ye ?

19 Balas

Tak semestinya awak . Ada orang alahan first trimester jee . Ada orang second trimester baru kena alahan, ada orang tak kena alahan langsung sampai bersalin . Ada orang dari hari firstly trimester sampai nak bersalin pun masih kena alahan . ? Setiap badan orang tak sama . So normal kalau awak sekarang baru 7weeks kena alahan . ☺️

alahan tu bergantung org.. takdenye semua akan alahan 13w ke atas.. saya start 4w++ dah alahan ~ masuk 13w ni Alhamdulillah dah boleh makan, dah kurg sgt muntah ~ ada org rezeki takde alahan, ada org rezeki ada alahan.. ada start awal, ada start Trimester 2, ada yg 9bulan mengandung ada alahan.. setiap org tak sama ~

sya 15 weeks, alhmdulillah trimstr ke2 ni da slow² alahan tu .. masa first trimester teruk skit alahan, rasa mual tp xnk muntah, mabuk, selera xda, mood swing teruk, mcm nk pitam, tenaga xda .. smoga awk pun nt trimstr ke 2 ok juga .. hee . awk cuba pkai motion sickness band ya , cri kat farmasi ..

sy start ja kantung dah ada baby (around 6weeks klu x silap) alahan smpi 6bulan . muntah sehari 4-5 kali . loya 24jam . admit ward utk drip. dehydrated . weight loss more than 5kg . diagnose hyperemesis gravidarum . masa ni rata2 ramai ckp suruh sabar . tp mentally not stable . ?

sy mula alahan start 5 minggu 4 hri lgi..smpai lh skrg 7 minggu 2 hri..alahan semakin teruk .yg sy boleh mkan cuma bread, ikan masin dan nasi putih yg d letakkan air panas..yg lain smua xmasuk ..smga Alahan smua bumil cepat2 hbis..boleh mcm mcm biasa nnt..sy pregnant anak ke 3..

sy dr awal positif sampai dh 14w ni still alahan. berat smpai turun. takleh makan apa2 semua muntah. even telan air liur sndiri pun muntah. tapi pengalaman sy camni anak pmpuan huhu sbb anak lelaki alahan biasanya xteruk macam anak pmpuan

pengalaman sy sis . first Beby alahan sampai dekat bersalin .anak kedua alahan trimester 1 jak lepas tu semua ok sampai bersalin tiada masalah apa apa .lain lain Beby lain alahan sis ..semoga sis n Beby d permudahkan Aamiin

Lain org lain usia kndungn dia akn dpt alahan tu. ad yg xda alahan lgsung smpai brsalin. Klw mcm sy 3x preg, tempoh mual loya tu brbeza2. First preg smpai 7buln. Second stop at 11w. Third yg skg ni, msih lg mual loya 7w .

sy dari 4week alahan smpai xboleh makan nasi berat badan turun 6kg skrg dah masuk 11week.. alhamdulillah dah boleh mkn sikit2 yg penting sis kena makan je biskut kering ke ape .jgn bgi perut kosong...

sama dgan saya,,kadang2 monitor cek gula n bp,,mcam sya bila jadi mcam tu,,bp n gula drop,,lagi2 muntah,,x mau mkan,,ni masuk 12 mggu,,kurang sikit,,dri sblum ni