durian

hai mommies! i nak tanya sikit. i am 24 weeks pregnant. okay ke kalau sy makan sebutir durian just utk hilangkan kempunan? sbb sy baca durian boleh mengaktifkan keguguran.

13 Balas

Mse usia kndungan sy 18week sy mmg kerap mkn durian,boleh dikatakan 1hari 1plastik (5biji durian),,xde istilah durian ni menggugurkn kandungan kata nurse,cme durian ni manis,boleh mnambahkan berat bdn,,sbulan tu berat bdn sy naik 2kg lbih,nurse ckp next month klu naik tinggi lg kne minum air gula,,kandungan blm 20week hnya bleh naik 500g shj paling bnyk,,😅😅

Tgk pada ketahanan sesorang tu sis..ada org walaupun masuk trimester ke 2 pun masih tak boleh makan..mcm sy prgnnt 8week makan durian..makan nenas alhamdulillah xde ape2..ade org seulas je pun dh jadi punca pada keguguran..if tak berani tahan sekejap nnti dh masuk 5bln keatas dh boleh makan

5y ago

Betul. .sy ari2 mkn durian 3-6 ulas

Sy 19week hari2 mkn durian dlm 5ulas mcm sbb teringin xleh thn dpn mata skali kna kencing manis hari2 kna wt bsp..lg bgs xyah mkn nt xleh kawal cm sy ssh 😥😥😥

Boleh. Actually ikut bdn org.. Ada yg mkn 2-3 ulas dia xtahan.. Sy mkn. 8-11 ulas pun ok lg.. Janji minum air byk... Sy bawa air 3 liter terus hahahaha

Dia ikut ketahanan badan individu..setakat ni sy makan berulas2.. alhamdulillah..tp semuanya rezeki..kena beringat jela😊

Sy baru je mkn. Dua 3x mkn n tiap kali makan tu ngap 5ulas durian.. Tp minum air banyak.. Setakat ni xda apa2.. Syukur..

5y ago

Sy baru start makan mgu ke 21,22,23.. Hehe.. Skrg dah mgu ke 24.. Smlm baru makan seulas.. Pasni xnak makan dah.. Kesian kat baby.. 😄😄

sy 16 week 5 ulAs sy mkn okey je... setakat nk lepS kwmpunan. blh je. jgn la sampy sebiji. mnde pnas..

Sy ritu teringin sgt..dpt rse seulas je..alhamdulillah xde ape2..lgpun dpt rse pun dh cukup kan..hihi

saya ok je makan sebiji. tapi badan orang lain lain. kalau puan yakin, makan je. kalau tak, jangan

Hehe makan je, sy time puasa n raya kemain bnyk mkn, alhamdulillah ok je.