puasa ganti

Hai mommies! Dah habis ke semua ganti puasa tahun 2019? Saya ada satu pertanyaan, tahun 2018 saya mengandung first trimester pd bulan puasa dan doktor x suggestkn sy utk berpuasa d sbbkan berat turun,tkut ganggu kandung. So sy berpuasa 9hri je. Sy dh ganti puasa tu tahun ne sblum msuk puasa tahun ne tp ada lagi berbaki 5hri x sempat habiskn. So sy habiskan selepas hari raya hritu. Tp puasa sy tahun ne pun tak byk d sbbkn sy period x tentu waktu tu so dpt puasa selama 12hri sahaja. Soalan sy, sy ada baca yg kita kena byr fidyah kn? Puasa yg tahun 2018 tu pun sy xbyr lg fidyah dsbbkan sy selalu lupa ? adakah byran fidyah kita itu berganda? Sy tiada masa nak pegi pusat zakat tanya pasal ne sbb kerja isnin-sabtu. Mohon pencerahan. Terima kasih semua.

2 Balas

sy rasa better call pusat zakat tu utk cnfirmkan..lg jelas penerangan diorg nti 😊