Ganti puasa

Hi mommies, nak tanya utk kepastian. Tahun 2022, tahun lepas laa kiranya saya alahan 4bulan masa bulan puasa dan tinggal puasa 22hari. Bersalin bulan 11 thun lepas. Puasa dh xlama, mungkin sy xsempat ganti penuh ada lagi 19 hari dari sekarang. Kena bayar fidyah dgn ganti @ fidyah saja ya nanti?

3 Balas

https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-fatwa/edisi-ramadhan/3393-irsyad-al-fatwa-khas-ramadhan-siri-ke-120-tidak-wajib-fidyah-jika-tidak-sempat-ganti-puasa-kerana-uzur-syarie waallahua'lam, kalau xyakin juga boleh tanya yg pakar dgn bidangnya. tapi utk saya, saya usahakan juga ganti, tahun 2021 punya ada yg xsempat ganti sbb xlarat, mabuk teruk, saya bayar je fidyah, saya kena ganti 21hari baru sempat ganti 3hari period pula dah, so far saya puasa sambil menyusu tu xlah lapar teruk, kalau xpuasa lagi menjadi² laparnya🤣 kita samalahh, anak kita sebayalah ekk😆

sama la kita sis...sy tinggl puasa 15 hari ...dan brsalin pon bulan 11 nak gnti tp skrg tgh period pulak ..tkthu la sempat ke tak nk gntinya

ganti dan byr fidyah