Minum ais waktu pregnant

Hai mommies, betul ke org dulu2x bgtau klau minum ais time pregnant boleh menyebabkan kepala ank besar? Sbb sy dh 3bln, mmg asyik minum ais je. ?

46 Balas

takde kene mgena pn rasanya.. tp kalau mcm sy tak boleh.. sb asal minum air sejuk ke abc ke aiskrim ke atau buah ke mknn yg baru keluar dr peti ais.. mlm mst tgn lenguh sakit angin tak lepas la bagai.. nk nges rasa bila nk tido lengan tu sakit mcm kene hempap.. suruh husben urut tak jalan.. last2 ketuk pintu bilik mak bapak mntk tlg urutkan sb bapak pandai urut.. so kalau dlm esbok tu keluarkan dulu tgu dh tak sejuk sgt baru boleh makan.. pegnen tak pegnen sama je..

Sy rasa x kot...sbb sy mngdong ank ptme smpai ank no 4...setiap ari mngunyah ais.. bila tiba tngh mlm tu ais dlm pti sejuk abis plk..snggup pg mamak bngkus ais kosong smta nk kn ais tu..kunyah mcm mkn biskut..bila dh besalin kmain ngilu ggi bila try kunyah ais tu hihi..tpi alhamdulillah bby xde plk kpla besar..malah putih gebu lahir nye hihi..

sy masa pregnant pun slalu minum ais..alhamdulillah,takde masalah pape pun..masa pregnant la kene mkn n minum smua bende yg kte nak..dah pantang nnti mmg takleh dah..mcm sy terliur je tgk org lain minum ais..huhu..lepas bersalin kene pantang ais 2 taun sbb baby fully bf..so,masa pregnant la kte kasi hentak smua..hehe

Sy kuat ais.. Lebih2 wktu trimester prtma dlu.. Ais n air manis wjib, tekak xnk trima air kosong biase, msti loya.. Ubat ke semua dgn ais.. Trimester kedua je dh tekak dh trime minuman tnpa ais tpi ttp minum jgk.. And bru je buat details scan alhamdulillah semua ok.. Baby sihat..

Sy masa preggy ank ke 2 hari2 sy mnum ais...dri mula2 preggy smpai la nk dkt bersalin..mmg mnum ais je...bila x mnum rasa x blh plak...ais tu plak sy siap kunyah2 buat mcam mkn keropok je...uishhhh..dap ngat😋 Bby kluar alhamdulillah sihat n berat pn 2.9 je😊

Sellu jgk kne marah ngn mak. Sbb minum sejuk2 n ade ais.. Tpi org pregy nie kn sellu pnas.. So degil jugk minum.. 😅😅. Mgkin x effect pda bby. Tpi pda badan kita nnty.. Org tua2 ckp. Xkn xbsbb kn... Xblh nk asume semua tu mitos.....

Pantang org dulu2 tak semua kita boleh accept..sb sy msa pregnant ada yg kata jgn mkn masam nanti otak anak lembab tp sb sy ada anemia n perlukan zat besi so sy kne mkn limau dgn kerap. Sy tanya doc ttg pantang tu, dia gelakan ja. 😅

Sy ms peknen pn suke minum air sejuk+ air ada ais..spnjng preggy..alhmdulillah bby kuar ok je sis..sht n xmcm pnh org kata bsr sgt perut nti klu minum air..bby pn jd bsr..or kepala ank jd bsr..smua tu mitos.semata..mata

Hahahhaa takdelah sis. Mengarutttt. Saya masa pregnant elok je duk minum nescafe ice. WAJIB! Sampai orang cakap nanti anak gelap. Elok je keluar putih. Pegeyyy dahh 😂

Ais dgn saiz kepala baby xde kena mengena. Tapi saya dari sebelum mengandung MMG jarang minum ais. Masa pregnant mmg x boleh minum ais. Kalau minum air y Ada ais rasa loya.