Vitamin Suggestions

Hai mommies, apa vitamin yang bagus untuk kuatkan badan, since saya nak kerja tapi risau badan lemau. Nak kerja pun bersebab 🤗

9 Balas

Saya sebelum kahwin, memang makan bcomplex, mcm tambah tenaga jugak, sbb dulu sya suka buat keja smpai sty up mlam2 hadap laptop badan jadi lemauu. Saya lepas kahwin, saya ada beli bcomp+folic asid mmg badan tak lemau sngat, melainkan kalau saya mual/pening, tapi jarang sngt. Mungkin sesuai dgn saya. Tapi kalau boleh dapatkan nasihat doc sblum consume ap2 vitamin. 😊

Lebih elok kalau sis bertanya pada doc. Sebab doc akan cadangkan vitamin apa yang sesuai dengan keadaan sis sekarang. Bukan tak boleh tanya pendapat orang lain tapi saya rasa untuk keadaan kita tengah mengandung ni hanya doc saja yang lebih tau keadaan diri kita sekarang. Lagipun lain orang lain keadaan diri masing-masing kan. Semoga dipermudahkan urusan kehamilan sis 🌹

2y ago

Sama-sama 🥰

Susu untuk ibu mengandung tu bukan penting sangat pun, sbb vitamin dalam susu tu boleh didapati dri pamakanan kita and ubat yg diberikan dokter.. Kalau saya suggest kn tk payah minum susu banyak2 takut baby besar dlam perut.. Saya dulu amalkan iberet, folic acid, dgn blackmores je.. Semoga bermanfaat ❤️

2y ago

Susu penting sebenarnya time preggy sbb boleh elakkan sakit2 badan, cramp kaki tangan sbb kekurangan kalsium. Susu ibu mengandung tu banyak gula, sbb tu boleh buat baby besar and makan/minum manis2 pun buat baby besar. So seeloknya fresh milk pun okay dah. Tak pun makan pil kalsium. Kalau baby kecik, banyakkan minum susu utk bagi dia naik berat.

Tak sure supplement apa utk bg kekal tenaga tp kena pastikan zat besi cukup utk maintain hb. Kalau hb cun, badan takkan cpt letih, ngantuk.

Minum susu 2 gelas sehari. Kalau risau gula tinggi jgn minum Anmum. Saya GDM skg minum susu frisomum gold. Kandungan dah 34wks 6dys.

Yg penting jangan skip ubat kk, banyakkan minum susu. Selain dari tu kena tanya doc dulu sis

Air lemon madu suam, vit c, buah

minum esp.. serius

ganilia😛