Anak MENANGIS setiap kali nak TIDUR

Hai mommies,, anak saya 4 bulan lebih, setiap kali nk tdo mesti dia menangis macam sakit2,, kuat sangat2 dia menangis,, tiap kali nk tdo mesti cara nk tdur akan berubah2.. tulang belakang saya dh sakit, mcam2 cara saya dodoikan dia,, btw sy xkan tdurkan dia time dia xmengantuk, sy akn pastikan ada tnda2 mengantuk dan ckup jam berjaga,, n satu lagi bukan sbb kembung sbb sy sntiasa jaga bab2 kembung.. sy risau pon ada,,

5 Balas

baby nak tdo mmg akan menangis. cuma awk kena tau sleep pattern dia mcm mana, yg buatkan dia senang tdo and selesa. sometimes boleh jadi dia nak tdo berdukung, sometimes dia nak tdo atas tilam sendiri. bby 4 month, wake window 2.5 ke 3jam. dan x semestinya awk follow betol2 wake window nii. sbb akan ada hari baby nak tdo awal, which is belum ckup waktu wake window, die dh mengantuk. mybe dlm 2jam je dh tunjuk waktu mengantuk. or maybe ade hari die nak berjaga lama sikit, dlm 3jam setengah mcm tu. yg ni mmg kena pandai tgok cue dri anak. and boleh jadi susu tak cukup. sbb baby kalau cukup susu, habis je susu die boleh lelap. cube bagi susu lebih sikit dri yg selalu. mybe lebih kn 1oz. mybe lps ni awk boleh try bwk baby masuk tdo sebelum die tunjuk cue mengantuk. contoh kalau wake window 2jam setgh, tapi awk bwk die masuk bilik bila dh 2jam. bagi dia susu and amek mood sendiri dlm setgh jam utk die tdo. and jgn paksa dia utk baring dan tido. biar kan je die nk ukur katil ke main pusing2 merangkak2 atas tilam tu dulu. ade certain baby, tu cara dia nak soothing kan diri dulu sblm tdo. awk cuma perhatikan je. sambil tu bukak lullaby or white noise. bile die dh tunjuk cue 2 3 kali mengantuk baru baring kan die.

9mo ago

trima kasih awk,, tulaa bab lapar tu sy ad trfkir jgk,, sbb dia xnak direct bf saya,, malam nk tdo je baru dia nk direct bf,, siang hari trpksa bg melalui botol, kdg mnum hbis kdg dia maen2,, risau jgk saya bab susu dia..

Ya sama sis anak saya, kne faham betul apa dia nak sebelum tido , nak ngempeng ke nak dodoi ke nak susu ke nak tuka pampers ke, sbb hrtu sy tak faham dia nak ngempeng bila lambat bagi dan dia overtired..habis ngamuk² tak nak tidur, bila sy bru offer nk df dah takmau nye dia, dia nak isap tapi tak jadi sbb asik menangis (merajuk kot) . So maybe sis boleh cr apa yg dia suka masa dia tgh cue mengantuk tu..

Sama macam baby saya tapi dia baru masuk 3 bulan. Setiap kali nak tidur mesti akan mengamuk dulu. Saya pun masih try and error nak faham apa dia nak masa nak tidur tu. sometimes dia nak saya tepuk dia. Sambil tepuk sambil dia menangis tapi air mata takda keluar pun. Suara menangis pun makin lama makin slow sampai dia tidur. Layan jela selagi boleh. Agak agak stress saya pass kat daddy dia 😂

awak blh follow fb page baby language serius bnyk tips kt sna , sy dri ank newborn bnyk bljr dkt situ cara ank tdr biar kosisten

Jangan bagi baby overtired sis. Dah ada tanda tanda ngantuk terus tidurkan walaupon waktu berjaga dia singkat.

9mo ago

okayy awk trima kasih ya