Pemakanan semasa 1st trimester

Hai mommies. Alhamdulillah, sy pregy da 11 mgu. Cuma nak tanya, sy cuma ada selera pd mee shj. Mee gorg ke, bihun ke kuew tiaw.. Yg penting mee. Takpe ke kalau asyik mkn mee je..?

10 Balas

Makan je. Tapi banyakkan buah buahan, protein dan sayur2 an kalau takleh telan nasi. More to real food. Sebab mee to process. 1st trimester mmg macam tu. InsyaAllah masuk 2nd trimester nnti selera awak makin ok. Take care to you and you baby

bgi sya oke. jnji makan dan dalam mee tu ada lauk, sayur yg byk dan kita rasa kenyang. sy pun alahan dgn nasik dekat 7,8bulan. sy makan jga walaupun tau akan muntah. topup dgn benda² lain pla yg kenyang dan xbuat rsa mual ☺️

carbo terdiri drpd mee, bihun & kuew tiaw juga selain nasi. jadi boleh je awak nak makan. kalau masak mungkin boleh kurangkan penggunaan minyak. kira masak to more health food. boleh letak sayur & protein juga.

5mo ago

sama2 awak😊

bole je sy masa 1st trim pun bgtu juga🤭bihun je yg bole msuk dkm tekak, nak mkn nasi mmg x bole asyik nak muntah ja. Tpi lebih baik klu sis masak lebihkn sayur ya, n jgn lupa utk mkn buah☺️

5mo ago

sy bru ank first 😆bulan ni bersalin hehehe

saya berat badan tak naik naik, tapi berat baby ok. 18w nurse pesan makan lauk banyak, sebab lauk akan diserap nanti. kitonyo makan nasi 4-5 kali 😂 suka nasi dari lauk.

takpe tak ada masalah. sumber karbohidrat juga tu. cuma better bihun/kueytiau dari mi kuning, sebab berasaskan tepung beras, bukan tepung gandum.

Ok je saya dari tau pregnant smpai 16-17w mmg tak sentuh nasi sbab xleh hidu nasi auto mual. Mmg mkan mee2 ke kueytiaw pasta camtu je

Takpe sis. Janji awak makan. Kalau lapar tapi takde selera tu yg tak best. Tapi try makan buah jugak kalau mkn mee tu takde sayur.

boleh je. yg penting makan dan benda yg berkhasiat. lebihkan sayur buah juga

5mo ago

okay baik. terima kasih 😉

Knp same🤣🤣 hari2