BOOSTER VACCINE

Hai mommies. Ada tak sesiapa kt sini dah ambil booster dose ketika hamil? Nak tanya advice, patut ke saya ambil booster dose vaksin? Kandungan saya dah masuk 19 minggu. Tengok review orang lain semua mengerikan. #pleasehelp sebab ini first pregnancy saya

41 Balas

Dulu saya amek 1 & 2 dose sbb kerja, skrg dah x kerja.. Saya tak tahu nak amek ke tak. Lagipon ni 2nd pregnancy... Masa saya check up swasta, nurse dgn doc tak bagi amek.. Saya masalah kesihatan mmg takda, tapi still dorg tak bg amek.. Kata nya, kesan tu nanti akan dtg, bukan skrg.. Tk kena pada saya, mesti pada bayi.. Hmm... Lepas tu sy decide pi KK pulak, nurse tak bagi amek jugak, kata nya takut menyesal kemudian hari, lagipon tak wajib kata nya sbb booster masih dalam trial cuma tu lah..Doc yg di KK itu saja yg beriya nk suruh amek siap nak buatkan appointment semua. Tkde pulak dia nasihatkan sy tentang good and bad the booster is mcm nurse dia nasihatkan.. Confuse saya.. Suami, keluarga sy dan keluarga mertua pon tak bagi ambil booster.. Pengalaman terdekat saya lah, kawan saya sendiri amek booster baru 1 minggu, miscarriage.. Yg sorg tu lagi, baru 7 months beranak dah, baby tahan 3 hari saja... Kawan sepupu saya yg selalu dtg rumah, mak dia ambil booster, terus dpt minor stroke.. Bila saya fikir semula, taknak lah amek risiko, nanti bila menyesal, kita sendiri yg rasa bersalah.. Sakit kita tanggung, seksa pon kita tanggung.. Ini pendapat saya saja.. Saya tak minta sesiapa yang baca ikut rentak saya. Andai awak semua rasa kesihatan awak di tahap yg baik, dan awak yakin maka teruskan.. Saya ni takda masalah kesihatan tapi saya tak yakin, mungkin sbb sy dikelilingi negative influence.. 😅

2y ago

Sedihnya. Itulah sy pun ragu2 nak ambik lgypun tak wajib pun ,kt mesti ingt ank kt dlm kndugn

Got my Pfizer booster vaccine at 23 weeks. Highly recommended by my gynae. If u plan to take, get the shot during your 2nd trimester. I had no side effects, macam normal je. Sakit lengan for a few days and that’s it. I’m glad I took the booster because now omicron cases are rising, at-least I feel protected. Also, when I went to PPV they only had AZ or Sinovac but my first two doses were Pfizer. So I cancelled and looked for a clinic that offered the same booster brand, Pfizer. Just felt safer to get the same brand of booster as I had no side effects with Pfizer for my first two shots. This is just my personal preference. Although ppv doctor said no problem to mix but it didn’t feel right to me. So I recommend to get the same brand of booster as your first two doses if you did not have any severe side effects. May God keep all mommies and babies safe. All the best and take care 🤗

Kalau sy yg dh rasa positif covid masa pregnant walaupun terperap kt rumah je, sy sarankan utk ambik booster. Bagi sy, kenapa perlu fikir yg negatif dan terlalu pertimbangkan risiko buruk? Islam pun galakkan bersangka baik, lg lg vaksin dan booster ni salah satu ikhtiar utk lindung diri dan anak dlm kandungan. Lagi satu, ibu mengandung ni termasuk dlm kategori high risk dan paling diutamakan utk booster. Apa pun dapatkan saranan doktor, bincang sehabis baik. Lg lg kalau mmg ada penyakit mcm darah tinggi, kencing manis, sakit jantung ke. But well, semua terpulang kepada diri sendiri. Yang penting ambik jugak lah booster tu bila dah tiba masanya. Semoga puan bkn golongan yg termakan dgn dakyah booster ni perosak badan etc. kandungan vaksin sama je dgn 1st-2nd dose, klu dua tu tak ada side effect teruk dan insyaAllah, sama juga masa 3rd dose tu.

2y ago

saya pun mula2 ragu2..tapi bila fikir balik kesan long covid ni teruk sbb da pernah kena covid awal kehamilan..sy ingat nak ambil booster..doakan sy dan kandungan sihat lepas ambil booster 😄

Saya ambil booster masa kandungan 20wks. alhamdulillah cuma sakit tangan. sy kerja tmpt berisiko sbb kerja dkt hospital tp sy cuba delay smpi 20wks sbb nak kandungan betul² kuat. sy tny doktor doktor mmg galakkan ambil cuma jgn ambil booster ketika kandungan masih awal. sy sarankan puan ambil booster sbb kita hamil kita jadi golongan berisiko. komplikasi covid dkt ibu mengandung lagi teruk dr efek vaksin booster. masa booster sy doa banyak² baby dlm kandungan dpt juga manfaat dr vaccine sbb skrg kes tgh mencanak² naik tinggi. jadi sy rasa bila ambil booster tu sy lebih rasa dilindungi. kawan sy kerja hospital ambil booster jugak then dia kena covid alhamdulillah tiada apa² simptom yg teruk sbb dia dah booster

Saya dah ambil pd 24w, klinik dan vaccinator kata ok. so utk puan better tanya kinik yg cek up puan dan vaccinator, adakah puan ok utk ambil booster. lain org lain rekod kesihatannya, kan.. Saya pilih untuk ambil booster sbb usaha untuk mengelakkan drpd yg lebih mudarat. hamil minggu ke 20 pun dah termengah2, mcmanalah bila makhluk c19 tu kacau pernafasan kita pula kan ? Alhamdulillah semuanya Allah permudahkan. Saya dikurniakan kesihatan dan kecergasan sblm dan semasa tarikh vaksin booster. Sblm ke tempat vaksin , sy mkn dulu. slps vaksin, banyakkan rehat. Jangan buat aktiviti berat selama seminggu. Keep on hydrating pada setiap masa ya. all the best!

Saya dah ambil masa 16w. For me Alhamdulillah semua okay takde side effects teruk. Lenguh tangan je. Nak ambil memang boleh dalam 14w keatas lagi. Depends nak ambil ke tak, tapi bagi saya kalau jenis selalu keluar jumpa orang ramai, seeloknya ambil sebab time pregnant ni la risiko tinggi sebab immune kita rendah. Kalau jadi pape kita yang akan teruk nanti, akan effect juga ke baby. So ikhtiar sehabis mungkin untuk tingkatkan immune kita lelagi dengan virus yang kita tak nampak ni

2y ago

Setuju

untuk sy... sy xyakin.. sy nk dapat anak ni bukan senang.. 6 tahun tggu.. sy pilih untuk lepas berpantang nanti.. inshaAllah.. lepas raya due.. kalau jadi pape siapa nk tanggung.. kite jgk.. kalau covid pun kite jgk.. doc2 mmg akan kate ok je.. sbb mmg dh angkat sumpah dlm perubatan.. kalau ade drh tggi dia suh hold dulu.. tp dh tenang suruh jgk amik.. Alhamdulillah.. doc dekat KK sy memahami.. xde nk memaksa ke ape kalau kite kate nk amik lps pantang.. atas pilihan sendiri..

Ikut la klu nak booster…….. Asalkan yakin…… Ikut nasib lah…. Klu ok..syukur….. Klu x ok…bertabah je la…. Jgn ikut sgt komen org2 yg kata dia ok je booster tu……sebab dia mngkin bernasib baik…..anti body nya kuat……. Sebab badan kita ni xsama….. So Saya x nak ambik risiko….Tunggu pas bersalin Baru ambik booster tu…cukup la 2 dos tu…klu paksa2 diorang nk bertanggunjawab bgi 1 juta……xpe la jgk….ni tanggung sendiri…huhhhh

2y ago

betol tu..sy setuju sgt

Sy blm amek booster, insyallah lepas selamat bersalin. Sbb nk lekat pon ssh, 8 thn jugak la tgg 😅 x sanggup nk amek apa² risk.Doctor pon suruh hold smpi bersalin.Masa amek vaccine 1st & 2nd dose sy demam teruk. So mmg high risk jugak utk sy klu nk amek booster. Ikut masing² klu mommies berkerja & hari² masuk office amek la booster. Klu tak ada masalah masa amek booster sblm ni insyallah ok.

saya bulan 3 ni bukak buku pink. sy berharap sgt tiada paksaan sbb rmi ckp xde paksaan tp jiran sy katanya dia disuruh jgk amek so sy jd pelik & takut. xkn la KK tmpt sy paksa plak kan. apa2 pun jawapannya bln 3 nnt la samada kena paksa ke x. fmly sy semua xbg jgk amek booster sb preg kan. dah la sblm ni sy sejenis mudah sakit. so jd lg tkot la.