Pendarahan

Hai mommies, 1 syawal haritu sy ada keluar darah seperti dalam gambar ( maaf kalau sedikit kotor ya ) tapi tiada rasa cramping atau seakan senggugut atau sakit perut. Seharian darah begitu keluar and paling akhir pada malam hari seakan lendir2 bercampur darah. Adakah keguguran atau normal ya? Sebab darah tu keluar hanya pada hari tersebut. Keesokan harinya tiada darah and bila check upt line masih terang dan pekat. Also bila guna Clear blue digital, from last week pregnant 1-2w pergi ke 2-3w. Susah betul nak ke klinik sebab almost tutup sebab cuti raya😭 Update : after a week berlalu , upt makin pudar, bleeding makin kerap, sy ke klinik semua untuk repeat scan, doc di klinik inform jumpa iugs tapi no heartbeat, doc buat surat refer ke hosp, sampai ke hospital doc check upt , nurse kata negatif, siap kata lagi ntah- ntah period kot bukan pregnant 😮‍💨 Luluh kejap la mulut laser nurse pun, doc scan atas tak nampak, seluk bawah rupanya dah gugur tapi tak complete, tersepit di celah pintu rahim😭 , buat d&c secara sedar memang menakutkan lah kalau di ingatkan balik. Sakit dia, biarlah sakit menstuari lagi dari sakit kena d&c. Alhamdulillah, slowly tu terima takdir Allah🥰 Its my journey for second pregnancy First pregnancy is ectopic and dan buah sebelah kiri tiub☺️

Pendarahan
20 Balas

sy smlm ada bledding sikit terus g emcy ..smlm kt emcy doc scan janin masih belum nmpk.. mgkin sbb usia kandungan baru 10 minggu mgkin kena tggu 12 minggu mcm tu.. utk nmpk janin .. sbb semua org x sama.. anak first mgkin doc ckp Dy nk sesuai kan keadaan.. pastu doc chek jalan alhamdulillah tertutup lg jln.. 2 minggu lg dtg jmpa pakar.. doc bg ubt thn sakit.. xpi doc pesan. Klau keluar ketulan mcm ank ikan kecik2 tu.. dtg blik hospital.. pgi ni.. kluar mcm dlm gambar tu😔( maaf gambar kotor) so jp g nk kena g hospital nk dpt kepastian lg.. harap g hospital ada harapan lg.. penantian 5 thn😔.. doakan saya ya🤲

You need to go to the hospital. I dah dua kali gugur berturut. It started off with bleeding macam period hari kelima ( brownish and kering ). Lepas tu the next day keluar blood clot mcm you punya gambar. Pergi hospital, doctor kata gugur. First gugur I 5 weeks, recently gugur again i dah masuk 12 weeks. 😔 So kalau you bleeding even setitik skali pun, please refer to the doctor. Lagi awal you pergi, lagi bagus. May Allah ease.

2y ago

Kita masih positive upt sebab hormone pregnancy masih ada. Syarat nya kalau bleeding banyak atau setitik sekali pun, pergi je hospital. Kadang2 kita ambil mudah but benda berlaku dalam badan kita tak nampak. So just to be on the safe side, pergi je hospital. Tak ada istilah lemah sebab setitik darah. I learnt the hard way. Semoga ibu2 preggy sihat selalu

Baik terus refer unit kecemasan mana2 hospital. Saya dulu pun bleeding tp alhamdulillah baby ok sebab cepat bertindak. Skrg alhamdulillah masih 15 minggu. Better refer hospital kerajaan senang dia nak terus scan atau teruskan apa2 prosedur utk selamatkan baby. Semoga Allah permudahkan segala urusan sis.

2y ago

Syukur sis. Sy pon bleeding jugak baru2 ni half panty liner tp bkn darah fresh, warna cair n campur coklat. Trus ke klinik, cek baby ok jantung pn ok. Mkn ubat kuat rahim je seminggu, skrg da ok da. Darah n spotting da xde. Syukur bleeding n spotting sy x berlarutan.

Sy pun 1 syawal baru ni keluar brown spotting, esoknya ke mediviron kat kampung nasib baik bukak. Scan doc cakap janin sihat, 8 weeks. Doc cakap mungkin darah lama dari dinding rahim. Tp sy tetap monitor. Harap urusan puan dipermudahkan. Lekas2 jumpa doc ya.

2y ago

Jgn stop mkn duphaston sis. Better habis kn ikut saranan doc. Sy pon bleeding bru2 tp sekali je dia kluar trus spotting coklat pn sehari je. Esok2 da clear, tp sy still habis kn duphaston tu jugak.

Sepatutnya terus ke emergency. Saya baru discaj hospital. 2 hari sebelum raya bleeding. Pergi klinik dia tak terima. Suruh terus pergi hospital. Alhamdulillah lpas doktor inject proluton, xde bleeding. Baby pun okay. Doktor suruh fully bedrest.

sy 1st syawal pun bleeding. cari klinik semua tutup, end up pergi hosp gov. alhamdulillah baby ok. cuma skrg still keluar spotting, dr suruh bedrest and monitor keadaan. kalau keluar byk darah penuh pad terus ke hosp.

2y ago

moga dipermudahkan urusan. jaga diri dan doa byk2. moga baby dan awk semua sihat..

Baik pegi hospital kalau klinik tutup. Pendarahan sis agak teruk, warna merah terang dan ada ketulan. Pendarahan saya dulu warna coklat/ pink dan tiada ketulan. Tu pun saya kena makan ubat 3 minggu.

sy pm keluar drah mse first syawal.. klinik sini semua ttup.. hospital jauh.. tgop post sis.. sy brase tkot plak.. nk g klinik swasta nk scan.. tp klinik swasta pm msih ttup lg..

2y ago

Aamiin.. 🤲

Hi Puan, ni mungkin jadi sebab akak terlampau aktif dan baby baru nak lekat pada dinding rahim. Saya pun kena 1st Ramadan. Tapi InsyaAllah takda apa2. Kalau berterusan baik puan ke hospital.

2y ago

Betul. Sy terlampau aktif sgt masa tu. 30 hb malam gerak dari kl sampai ipoh dah dalam kereta 6 jam, tidur 3 jam 😂 lepas tu lepas berbuka kelam kabut masak sampai 3 pagi. So first raya tu keluar pulak mcm tu sangat nervous di buat nya.

Hi Sis, boleh pergi kecemasan hospital government yang terdekat..even public holiday pun O&G doctor akan ada and klu bleeding in pregnancy they will check immediately.