nikah - kahwin

hai maaf lari tajuk mommies 🤗 alang2 nak tanya , pernah tak korang ada oengalaman nikah dulu, sanding tu next year atau lambat . best tak kalau mcmtuu? akan dikecam tak🤣

18 Balas

sy pun nikah je, tak buat sanding pun.. skrg ada social media, nak sebar berita bukan susah.. jimat pun jimat.. yg penting kita dgn suami tenang dan happy.. lepas nikah lg byk benda nk kena settle, rumah, bill, commitment lain.. unless kalau mmg plan nak ddk dgn mak mertua semua settle.. terserah masing2, bg sy lepas kahwin kena lebih independent baru ada life growth.. kalau tak mmg stuck tinggal dalam bilik sampai dah beranak..

saya buat macam tu. nikah pkp bulan 1/2021, buat majlis dua dua belah bulan 6/2022. masatu dah ada baby, umur 6m. struggle sikit sebab baby fully bf. tapi Alhamdulillah semuanya okay, dipermudahkan. ikutkan taknak buat, tapi family masing2 nak buat sebab saya sorang je anak perempuan, suami anak sulung. plus disponsor, so okay jela 😂 ada je suara2 cakap pengantin basi lah apa lah. errr, tak berdosa pun. 😒

2mo ago

tambahan: kalau awak rasa taknak buat pun takpe. bersanding bukan keperluan. 😊

Saya nikah zaman Covid. Masa tu dah masuk fasa boleh buat majlis tapi bersyarat. Tup2 tak jadi. Negara kena lockdown balik. Tak ingat istilah PKP apa😅 Kesudahannya depo majlis dah burn sebab 3 tahun tak tuntut balik. Takde plan nak buat majlis dah 🤭 Anak dah sorang. War2kan kat social media je yang kami dah kahwin, dah ada anak.

2mo ago

Ya awak. 🤭

Sy buat dua majlis sbb dua2 lain negeri..frst majlis buat hari yg sama nikah, second majlis buat tahun seterusnya. & dua2 majlis pn ada je org comment mcm2 sis haha knp buat awal sgtla knp x buat tahun yg samala..so org tetap akn mngata klu dorang nk.. ikut je sis nk buat majlis bila..xyah kesa org kecam ke x..

2mo ago

Kan? Tak hamak duit diorg pun hahaha

kau pikir mulut org ehh ? 🤣 kau nikah jelah dulu tu lagi penting .. daripada kau nk tunggu kumpul duit tuk nikah sanding sekali .. sanding mcm takpenting dh tuk zaman skrng .. baik engkoo nikah lepastu duit simpanan yg sanding tu penuhkan isi rumah je settle ..

2mo ago

setuju...sy Pon buat benda wajib je Nikah..pastu dlm brape Bulan Tu buat kenduri kesyukuran and tahlil jemput org² surau je dgn jiran...masa Nikah Tu Pon sy xda gmbr outdoor ke ape ke memg xda sbb xambk photographer...ambk guna Fon masing2 je....makeup Pon sdra sy makeupkan simple je...pastu Inai Pon beli shopee celup sndiri xda lukis2 semua tu..Alhamdulillah sbnrnya restu mak ayah Tu yg penting.. insha'Allah berkat Dan bahagia ke anak cucu..sbb Lepas kawen bnyk pakai duit..kena urus umah sewa,perkakas³ umah...☺️☺️

Sy nikah time abis mco..awal bln 11 nikah n buat mjlis knduri..tup2 ahad kne lockdown kli ke2 or just mlka je time tu..bru plan nk g honeymoon..ank da 1thun 5buln bru buat knduri snding plk laki plk..

Ramai buat cuma bila dah dpt anak ada yg pilih utk tak teruskan majlis sbb sukar nk arrange preparation majlis & manage anak at the same time tp ada juga yg still semangat bersanding sekali dgn anak

saya teringin nak sanding tp ongkos dah xde. sbb ongkos semua labur kt renovate rumah. so, kalo sis ada duit lbh bole sanding. go for it! kalo jd mcm saya smpai skrg mengidam berdanding. hahahhaa

Saya nikah.. Ingt nk sanding sekali covid.. Sampai sudah x sanding. Kalau ada duit nk sanding boleh je buat. Tp klu duit cukup2 je better fokus utk beli brg2 lepas duduk sekali

Sy sis..akad nikah dulu baru kenduri,,normal jer sis..atas sebab sy dan asben pjj..bulan10 akad nikah bln3 next year kenduri