Buat buku pink warga asing

Assalamualaikum mommy maaf lari dari tajuk.. berharap mommy sudi nk jawap. Sy warga asing menikah dgn warganegara tapi sy baru nikah kat luar negara je tak daftar lg kat jais Soalan sy blh tak sy nak buat buku pink walaupun sy BELUM DAFTAR NIKAH kat malaysia? N if anak sy lahir nnti adakah dia menjadi warganegara mengikut ayahnya? Btw surat nikah ada tp belum daftar dekat malaysia je yaa#mommybuntu #jangandibully

4 Balas

Kalau bukak buku pink tanpa daftar nikah kat sini nnt status kira belum berkahwin. Sama mcm single mother yang mengandung belum nikah. Nak bukak buku boleh je nnt jelaskan pada nurse sahaja. Saya rasa better sis cepat cepat daftar nikah kat malaysia nnt makin rumit proses lain.

baik daftar sis..dulu sy pun kawin luar negara..pas 1 bulan hamil sy daftar kat malaysia..alhamdulillah ank warganegara dan berbinkan suami sy..kl nak tggu baby lahir br daftar nnt kena taraf..ssh urusnya..

sy pun kwn luar ngr..tp sblm pregnant sy dh dftrkn so ank2 smua blh bin/bt ppny..

boleh buat buku pink, tp anak nnti bukan di bin/ binti atas nama bapa.