Persediaan barang bawak ke hospital

Hai korg mommy dh 35weeks ni dh ready bag. Tpi mcm beg sampai dua malas nk usung. Kalau sumbat tolak dlm luggage je dedua beg tu over tak ? Hahahah. Korg prepare brg baby ape je ? Mommy punya brg sikit je, yg lain semua brg baby and keperluan dlm hospital

11 Balas

bawak 1 bag je. bawak baju awak utk discaj 1, baju2 baby bawak lah dalam 3-4 helai. sumbat je baju awak dan baby 1 beg. 1 lagi bawak bakul. utk letak termos, makanan2 ringan,biskut2, air masak. pampers bawak 1 beg terus sbb newborn ni kita nak kerap tukar pampers dia. kalau malas nk bawak 1 beg terus pampers. sumbat lah dalam 20 pampers dlm beg baju tadi. kalau x cukup baru minta husband bawa lebih. takyah bawak byk2 baju kalau bsalin kt GH sbb x pakai pun baju kita bawak. sy dah merasa dah bawak beg byk2 masa bsalin anak 1st. pastu aku yg x larat nk uruskan beg2 tu 😂 dgn sakitnya lagi anak meragam lagi huhu. semoga dipermudahkan urusan awak 😍

saya bawak je luggage kecik tu. sumbat semua tok nenek satu beg. lagi senang. yg dok nak angkat luggage dah kenapa diorang ni. orang seret je. paling² angkat masa masuk keluar bonet. suami pun mudah nak balik nanti takde 3 4 beg nak bawak, dgn nak amik kereta tolak wheelchair bagai. ada jugak la org perli. peduli hape aku, bukan korang tolong bawak beg 😁 saya pergi swasta ok jer. pergi gomen yg buat heran kata mcm nak pergi vacation

x de masalah rasanye kalau nk tolak dlm luggage. Tp lpas bersalin laratke nk angkat luggage tu letak atas katil bila nk ambik brg2? atau sis larat ke nk cangkung kt atas lantai nk pilih brg dlm luggage? kalau sis larat okay je x de masalah. dlm ward nnt husband x boleh masuk kita kena buat sorg2. lpastu space dlm ward sgtlah terhad. nk letak luggage walaupun size kecil mmg x muat dlm drawer die tu.

sy pack baju discharge: dress + stokin + tudung. baju anak 2 set, diapers, pad 360, toiletries yang jenis kecik kecik je beli kat kedai eco. lagi satu beg isi makanan dengan air. dalam kereta ada 1 lagi beg isi barang extra: (diapers, pad, baju)dengan baju suami. lepastu kalau ada barang tak cukup ke atau dah habis, mintak jela suami bawakkan time melawat tu.

awak bersalin gomen ke private? kalau private takde masalah kot. kalau gomen payah sikitla sbb nurse bukan rajin nak tlg awak usung luggage tu 😅😅 kalau rumah dekat dgn hospital, bawak apa yg perlu je dlm satu beg. prepare lg satu beg tinggal dlm kereta. incase kena extend bermalam suami sng tinggal amek je bag tu 😬

1y ago

tulah ikut nasib. sy rezeki bersalin hospital shah alam dpt nurse yg baik2. cuma tu lah kalau boleh tak perlu pun bawa brg byk. sy bawa satu beg je itupun tak semua dlm tu sy pakai. mudah nak angkut. kita mudahkan nurse, nurse pun happy. sbb hosp gomen ni busy kan 😅

Bawak tak perlu byk. Baju baby bwk 3 psg, pampers, sarung kaki & tgn dia bedung 1 cukup. Dgn pkaian dlman awk je dgn baju nak discharge dgn toiletries. Tuala2 tu bwk lah,, klau sy utk sy pkai bawak yg kcik je. Dgn snek2 sikit,, kalau takut kne thn. Nti kalau kne extend mnta suami hntr.

saya konon haritu bawak 3beg. satu beg saya satu beg baby satu beg makanan . sudah nye kena czer anak kt nicu kuning tak pakai baju. saya suruh suami bawak balik beg anak,beg makanan. baju balik saya dgn anak je letak dlm beg sy jadikan satu dgn biskut biskut

saye bawak 1beg je...baju saye sepasang untuk balik...baju baby 2pasang untuk.lahir nt dan balik...pempes bawak pek kecik......kalau baby kne tahan pon akan pakai bju hospital....kite kalau kne tahan pon pakai bju hospital jugak...so tkpayah bawak bnyak2...

pengalaman sy dulu bersalin hospital kerajaan, troli bag tak dibenarkan bawak.. jadi kalau bawak troli bag tu kena bimbit.

Setakat ni sy pack brg dlm beg sekolah je 😂 makanan bubuh dlm beg bekal.. mcm segan pun ada nk g spital mcm g sekolah😂

1y ago

sy pack baju sy dengan baju anak dalam 1 bag diaper je. bag diaper tu yang jenis macam beg laptop. pastu tote bag isi makanan, botol air bawak yang 2 liter punya ada handle senang pegang. lagipun suami senang nak tolong bawakkan, dia galas macam beg sekolah je. lepastu yang extra macam diaper, baju anak, baju suami, pad, semua isi dalam 1 bag letak dalam kereta. masa suami datang melawat tengahari/petang, sy mintak dia topup diaper dengan pad sebab stok yang kat sy dah nak habis. senang sebab barang extra tu dah memang ada dalam kereta.