Spotting

Hai, kandungan sya baru masuk minggu ke 6 harini... Masa week ke 5 aritu da 3 kali kluar tmasuk harini spotting coklat tp tak byk.. Tp spotting keluar on off.. Shari datang lepas tu selang 2 or 3 hari bru keluar lagi.. Adakah ni tanda2 keguguran juga? Sebab before ni saya dah pernah keguguran tp tak pernah on off kluar spotting.. Sya nak tanya, kalau pergi klinik dpt tak detect kantung since kandungan saya masih awal?

6 Balas

Saya pun ada mengalami spotting dari 1st trimester sampai 2nd trimester ,masa Saya scan first dulu saya ada juga bagitau doktor.Doktor just bagitahu spotting tu sbnrnya mmg normal tjadi pd wanita yg hamil.Cuma beza dia darah yg keluar tu sedikit atau byk...klu darah yg keluar tu byk mmg harus pergi hospital jumpa dgn doktor takut apa2 terjadi pada kandungan.klu darah spotting dia sedikit dan tak berlarutan...klu rasa was2 baik jumpa doktor sbb setiap org mungkin berbeza cara pendarahan yg boleh myebabkan keguguran.so, baik pi klinik jumpa doktor baru tahu keadaan kandungan Kita tu mcm mn.

5y ago

Sy punya mmg on off juga , kdg sebulan tu 2kali ada spotting yg warna coklat..tapi sikit lh, that y klu pi check up sy akan bgtu doktor.Bila kita punya plesenta semakin membesar dan mghimpit ke dinding rahim ,sisa2 darah lama yg mlekat dekat dinding rahim akan keluar mjadi spotting.Tapi seelok nya masa check up every month tu, kena rajin bagitahu doktor dgn nurse,klu spotting Kita jenis yg on off takut nanti ada mslh lain.

sy pn spotting ms mnggu ke 5++..risau sgt sbb pnh ggr. so trus g klinik cek..buat tvs.. ms kndgn 5w6d dh nmpk kntung n janin byi bdnyut..trus doc bg dphston..on smpi skrg. kndgn dh 10wek..spotting dh xde..hrp smuanye ok

5y ago

sblm ni pn on off spotting shngga 2mnggu cm tu..then kluar seketul mcm dgng then refer emergency doc ckp ggr..tp ms ml2 tau spotting dh rujuk doc..sbb scan hnye nmpk kntung kosong..so redha je...kli ni spotting ms awl2 dlu... dan bykkn rht je..hrp kndgn kli ini sht...

better sis p check klinik...biasa klu 6w mmg susah jrang nmpk heartbeat tp akn nmpk kntung..tp utk kpastian doc blh scan melalui bwah @ wat blood test

3y ago

syapun skg dah 6w4d, sya spotting dah 6 hr so hr ni g klinik cek up dokter ckp setakat sampe skg baby ok, tp dokter ttp bg ubat injek buat baby kuat, injeksen kena seminggu sekali selama 9 minggu, so better sis g klinik seceptnya..

bt tvs scan sis jgn scan perut sbb klu scan perut x nmpk heartbeat dia.. sy scan tvs masa 6w4d, nampak baby n heartbeat

5y ago

Ok sis... Thank you ❤️

Better refer klinik utk kepastian. InsyaAllah kalau scan dah boleh nampak kantung dah tu sis.

5y ago

Ok sis... Akan pergi klinik scepat mngkin... Thank you sis ❤️

Boleh cek klinik sis

5y ago

Ok sis... Thank you ya ❤️