Alahan di awal kehamilan

Hai, kalau ikutkan sy dh 7 week.. tp tiada alahan lansung.. ada x yg mcm sy.. risau sebenarnya😅😅..#ingintahu #firstmom

38 Balas

sy ank fisrt sebelum tahu pregnant, sy demam 2 minggu, demam on off pula tu, muntah,tak boleh nak telan mknn. sampaikn rasa nak pitam, pergi toilet muntah pun dah tak larat nak jln,terpksa mengesot hahaha, aduhh teruk sngt alahan waktu tu.. lepas tu sÿ tahu prgnt, alahan pun dah takde.. smpi la sy bersalin. ank ke 2 pula, tau je pregnant, terus mual2, dekat 1 bulan juga masa tu mual2, tapi masih boleh masak. lepas sebulan tu alahan dah takde.. masa pregnt ank ke 2 ni, sy masih kerja then my boss tak tahu yg sy pregnt, bila 5 bulan baru sy bagi tahu,sbb nak ambil cuti bsalin.. boss kata dia tengok sy sehat je. walhal tiap kali nak muntah masa awal kehamilan tu sy tahan je dan terus ke toilet.

Kdg awal, kdg mmg x alah, tapi jgn la minta alah, kalau truk ke, lembek badan sis, hahaha. sya dlu prgnant truk, bnyak bnda x boleh, 3 bulan first bdn lmbek x bermaya, nsib x brkerja, hnya makan tidur, n bnyak bedrest je. kalau muntah jgn ckp, mkn je muntah, tu belum alah bau suami, bau sabun mandi, bau nasi masak, bau ikan, hahahha, kdg yg bukan2 je.🤣.

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah kalau tiada alahan. Saya pregnant tiada alahan dari awal sampai akhir dan tiap hari saya doa agar takde alahan. Allah tahu kemampuan kita. Syukur sangat sangat kalau tiada alahan. Buat sujud syukur selalu ya in shaa Allah mudahan awak tiada alahan sampai saat nak bersalin nanti in shaa Allah. Take care tauu 💕

6mo ago

aamiin.. In shaa Allah.. thank you sis.. 2 tahun lebih ttc.. doakan sy n baby sihat..

sy start alahan 7 weeks.. kadang 1 hari 1x muntah, kadang tak muntah langsung, kadang 1 hari 3x muntah.. Alhamdulillah kalo sis takda alahan and baby sihat walafiat.. perit sgt alahan muntah ni smpai takut nak makan tapi lapar tapi takdak selera 😭

xperlu risau awk. sy pon dari mula2 preggy xpernah ada alahan. senang buat kerja awk. xperlu nak hadap alahan hari2. pastu nak makan apa pon semua boleh. skrg sy dh 6bulan still xde alahan. tp anak sy baik2 shaja. sy pon preggy kali pertama.

Baru 7 minggu, tunggula sikit lg kalau nak alahan. Bersyukur lah klu takde alahan. Sy pun sama awal2 tu alhamdulillah. Tp masuk second trimester kulit jd alahan gatal2. Hidung kerap darah. Ni baru nampak nak surut sikit lg nak masuk 3rd trim

sy alhamdulillah dah masuk 12 week.. alahan 3 hari ja.. sehari demam, 2 hari takda selera makan.. lepas tu mood makan normal balik 😁 scan baby, alhamdulillah smua okay.. tgk pndpt doktor, dorg kata normal ja kalau tak alami alahan.. ☺

6mo ago

most welcome.. sy pun ttc 4y lebih.. Alhamdulillah, tahun ni Allah bg rezeki zuriat.. 1st baby ☺smoga dipermudah semua urusan kita kelak 🥰 Aamiin YRA..

Saya start alahan week 6, awal2 tak tau preggy semua telan makann . Lepas masuk 6 weeks, alahan dia mmg xboleh bawa bincg . Tak selera makan, tak boleh hidu bau2 pelik, tak suka makann berempah . Auto nak muntah . Geli2 tekak

Kalau x de alahan bagus la sis rezeki, jangan mintak2 kene alahan takut x larat. Macam saya kurang alahan, suami yang banyak kene alahan 🤣. Rezeki masing2, so x yah risau follow the flow je okay