Minum air gula

Hai ibu2x berpengalaman nak tnya normal ke lepas minum air gula setengah jam kemudian kita muntah... Berapa kali kena minum air gula

21 Balas

Normal rasa nk muntah. Tapi tahan je sebab tak nak kena repeat. Saya selalu rasa kalau muntah then nurse tak tau takut kalau kita ada kencing manis masa mengandung then xdapat detect mudharat kat dri sndri dan baby. Jadi apa2 test kalau untuk kesihatan memang saya akan buat betul2. Mak sedara saya mengandung sama macam saya ( sama umur pun sbnrnya cuma pangkat mak sedara) muntah masa minum air gula, then checkup bulanan saiz baby lebih besar dari minggu kandungan. Doc tanya ada kncing manis ke? Tapi sebab dia tipu masa minum air gula xdapat detect ibu ada diabetis. Akhirnya anak dia pun menghidap type 1 diabetic. Terasa macam knpa nak tipu2 kalau benda sepattnya bole elak. Bersalin pn kna awal & kena operate sebab ibu ada kncing manis & baby besar.

2y ago

haaaa baik Jgn menipu. bahaya utk anak yg dlm perut.bahaya utk diri sendiri juga. terbaik sharing info.

sy baru lepas minum air gula smlm 18.10.2022..pregnant kali ke2,16mggu..xtau brapa kali teguk baru abis minum..setiap teguk rasa nak muntah,siap nak trkluar balik dh brtakung dlm mulut tp kene tahan n paksa je telan sbb fkir xnak minum lg..mata dh brair sbb rasa nak nangis,pastu siap rasa serik xnak ngandung lg tp apa bole buat mmg dh ngandung pun..Alhamdulillah result sblm 4.5,lepas 2jam mnum 4.8..nurse kata cantik..fuhhhh legaaaaa

2y ago

ada tips tak ? Sis memang tak minum manis ke camne ?

saya baru minum smalam, sebab muntah sbelum nie..bgegar juga badan menahan supaya x muntah..nurse ajar tarik nafas dr hdung dalam², hembus kot mulut pelan² tiap kali rsa bpeluh nak muntah..sambil goyang sikit badan kiri kanan klau rsa nak muntah..buat sampai lega..jangan tlmpau tunduk tengok bawah..alhamdulillah, bjaya juga tahan sampai ambil darah 😂 tp lepas cek darah tu, terus muntah laa 🤣

Muntah tu perkara biasa sbb kita tgh mengandung bkn semua blh tolerate.. hormon kan.. tp awk blh cuba bw air gula yg beli sndri tu.. blh cari kat shopee/lazada.. buh lam peti ais.. mnum sejuk2.. ada yg serasi. Klau ckp kat misi muntah lps mnum air gula mmg kena repeat balik. Minum air gula depends atas dr jgk brp kali. Guideline terbaru ni 3x.. 2x masa preggy, 1x lps 6w bersalin klau xsilap sy

Haah normal , macam saya first time minum air gula . Masa minum tu , rasa nk muntah tapi kena tahan la . saya tidur kejap sbb nak hilang rasa nak muntah tu . lepas da amik result , saya terus muntah gula . nasib result ok 😅 cuma bila kita rasa nak muntah tu , kena rilek dulu , pandang atas . atau tidur kejap .

2y ago

sy first minum muntah sekali muntah darah..silap sy juga kot sbb naik kereta lepas minum. 2nd minum tak muntah sbb sy stay dlm bilik khas, layan kdrama, nk lupakan rasa muntah. finally alhamdulillah i did it. memula mmg rasa nk muntah gilaaa tp try distracted focus kita ke benda lain..u can do it mommy

Kalau rasa nak muntah boleh buat cara saya, cara saya kalau rasa nk muntah je mesti genggam tangan pastu lepas genggam lagi pastu lepas. Buat berulang kali sampai loya tuh hilang. Dan jangan pikir nak muntah. Pikir benda benda yang lain. Saya buat mcm tuh. Alhamdullilah tak muntah sepanjang minum air gula.

Normal sis. Saya hari tu lepas minum, duduk rehat ja dekat area klinik. Tak pegi mana2 sbb takut muntah. Tak main phone takut pening. Husband bawa cerita2 supaya x fikir. Peluh2 juga mula2 tahan muntah lepas tu okay. Lepas minum sis kena rest. Jgn naik kereta pegi mana2. Kalau muntah bagitau nurse ya

lepas minum air gula, awak pergi kumur utk hilangkan rasa manis tu. atau sapu myk angin utk hilang kan rasa nk muntah. cuba minum jgn berhenti. kalau xboleh juga cuba tanya misi nk beli air gula yg dr luar punya boleh tak. minum dkt kk. ada version sejuk punya rasa mcm air f&n cuma version manis.

2x pglmn sblom ni air gula plain..xde perasa.mmg rsa nk muntah.tp mnta air gula suam2..xtgk cwn lama..trus telan xbhnti..kpla tingtong🤭 next week kn mnm dh air gula tuk kndgn ni.kn mnm awal plk 20w kalo x 24w sbb berat naik sgt2..🤣🤣

2y ago

aah kn check bp..sy check sndri..sbb alat tu sy ada. doc bg kertas tuk tulis 🤭🤭

rasa nak muntah tu normal, tp kalau muntah tu dikira failed, kena ulang semula minum air gula tu.. masa minum air gula tu, minum laju2, lepas minum kumur sampai ke tekak, nak bg hilang pekat gula tu, boleh elak muntah..