keliru

Hai ibu2 yg ada pengalaman GDM..nak tanya kalau kita mkn pukul 2 petang dan habis makan jam 230 petang..jd kita ambik darah pukul brapa ye..adakah pukul 4 petang atau pukul 430petang? Tq ?

12 Balas

2jam selepas makan sbab nak tunggu mknan yg kita mkn tu betul2 hadam dan diproses sbab tu result sebelum mkn dgn slepas mkn tak sama. Klau tak jaga portion mknan, 2jam sebelum mkn result normal,tiba2 lepas mkn 2jam terus mencanak naik lebih paras normal.. Klau test tak cukup 2 jam takut false result la, false result confirm dah akan naik tinggi

Biase 1 jam puase selepas mkn sis.. contoh habis mkn pukul 230 kn tu kira sekali minum air semua la.. jadi 230 smpai 330 sis puasa..330 baru amik darah semula.. sy buat dekat kk 1 jam je puase kecuali puase waktu pagi sbb kena puasa dari 10 malam kn.. yg lain semua 1 jam je..

4:30 petang, saya biasa hbs mkn dan minum saya lgsg tekan timer set 2jam sis. Jadi tak perlu liat jam trus, nanti alarm akan bunyi panggil sis test bsp. Hehe.

2jam lepas makan.. Terlebih sikit pun tak pea.. Hihi.. Tapi sebelum cek darah bnykkn minum air masak, tak ada laa tinggi sgt kita punya bacaan gula.. 😁

Klau sya Mlm kul 10dh puasa. Pagi kul 8.00 Tghri kul 12.00 Ptg kul 4.00 Mlm kuln8.00

4y ago

Balik mmng mkn sikit je... Nk stabilkan bcaan gula sya minum lemon fresh perah minum dgn air suam atau sejuk x letak gula perah sebiji atau 2biji alhamdulillah ok bacaan gula

2jam slpas mkn klau 2.30 ,4.30 la kne bsp.itu DR dan nurse sy bg tahu .

2 jam lepas 2.30 tu sis, lepas mkn kena 2 jam br ambil bacaan

Ya, 4.30 petang sebab nurse bagitau 2jam slepas siap makan..

Kalau ikot jadual kat kwsn sy 8.00am 12.00pm 5.00pm 9.30pm

Lebih baik 430 ptg utk langkah selamat selang 2jam lps mkn