Assalamualaikum

Hai bakal2 ibu, nak tanya ubat kk bagi makan sebelum atau selepas makan ye? sbb kat ubat ada tulis 1 jam sebelum makan, ada yg cakap 2 jam selepas makan, mohon pencerahan ,tq 😘#ingintahu #firstbaby

2 Balas

Act xde masalah pun. Maksud sejam/2jam tu utk benda tenusu. Kalau mkn biasa boleh je mkn terus. If ada minum/makan susu/yogurt/calcium/cheese perlu ada gap at least sejam sbb nnti dia block vit tambah darah tuu.

Waalaikumussalam, boleh buat sebelum makan atau selepas makan sis, mcm saya tak boleh sebelum sbb akan muntah time perut kosong. Saya ambik 2 jam selepas makan 🥰