Ibu² gdm check bsp brpa kli 1 hari?

Hai ibu². sy confius ni. ibu² check bsp atau cucuk jari dlm 1 hari brp kli ?

Ibu² gdm check bsp brpa kli 1 hari?
32 Balas

sy pregnant anak kedua tahun lepas gdm on diet..sy sama jam cucuk dgn sis spt dlm gambar.yes,kena cucuk 4 kali dlm sehari.First pagi cucuk sebelum breakfast,kedua pukul 11..kalau breakfast pukul 8@9am,make sure lepas breakfast jgn mkn apa² dulu(kira mcm puasa la juga kata misi kkia kata kat sy)..pukul 11 cucuk pasti result gula cantek dan begitu juga yg seterusnya.Kalau sis lunch pukul 12,lepas lunch puasa balik than cucuk lagi 2 pm.Dinner 6 pm,lepas dinner puasa sekejap lepas tu cucuk jam 8pm..kalau sis ikut cara nie pasti result bsp sis lagi cantek sebab nie cara misi kkia suruh sy buat sepanjang sy jadi mom to be patient on diet😁Sis try buat mcm nie ya Sebab dulu sy kena result bsp tak cantek bacaannya sebab misi tanya sy ada makan apa² tak selepas lunch or dinner,sy jawab ada.Misi bagi tips utk bacaan bsp cantek(macam yg sy terangkan spt diatas),ya memang sy ikut tips misi bagi dan ya memang bacaan bsp sy cantek.So doktor kata "congratulations,bacaan bsp cantek so no need to on insulin(cucuk kat badan)"😇sy pun tarik nafas huhhh tanda lega dan keluar bilik doktor dgn senyum panjang ke telinga..hihihi

sy gdm 1st baby, diet control...tp mmg check bsp...2nd baby ni, after 10 yrs, mmg dh ada kencing manis, dh mula insulin dan masih bsp...sehari 4 kali...8,10,2,8pm....nurse bg tips...utk pg tu, bsp yg sblm kul 8 tu, bacaan mesti bwh 5.3...last breakfast kul 8- 8.05am...amik yg light² breakfast je...pastu puasa 2 jam, kul 10 am akan check gula utk post b.fast...next utk kul 2,last lunch kul 12pm...so,kul 2 tu bacaan gula ngam...but still,kena pantau kuantiti mknan kita...jgn melantak beriya...ptg last mkn pukul 6pm...so, pukul 8mlm check gula semula...kalau cantik, repeat bsp 2 mggu sekali...kalau x cantik, sangkut 1, 3 hari sekali kena repeat...jenuh...sakit tu w.pun cucuk ujung jari...di harap membantu...time bsp, jgn minum air manis...pantau mknan apa yg boleh sbbkan bacaan gula naik...sy x boleh mkn minun time b.fast...bacaan kul 10 mencanak naik...so,kena try n error gak apa yg boleh mkn, apa yg x...all the best mommies....😘😘😘

sy cek 4 kali dlm sehari. pukul 8 pgi, pkul 12 tgh hari, pkul 4 @ 5 petang, dan pkul 9 malam. xsilap saya pastikan perut kosong 2 @ 3 jam sebelum cucuk utk ambik darah. (maaf ye. sy igt2 lupa yg ni. haha..adoii) sbb sy dulu kena ke kk utk cek bsp. tapi saya diet control. so alhamdulillah dpt melahirkan baby dgn tarikh jangka. dan alhamdulillah telah selamat melahirkan baby girl seminggu awal dari tarikh jangka. genap2 39 weeks baby dah nak keluar 🤭🤭..

Pengalaman saya bsp on diet "GDM" sehari 4 kali cucuk jari dan cara misi kk tunjuk ajar pada saya: Awal pagi sebelum cucuk yang pertama sebelum (8am) ambil sarapan ringan 8am-cucuk Lepastu Puasa jangan makan lagi 11am-cucuk Lepastu lunch macam biasa 4:30pm-cucuk Lepastu jangan makan Last 8pm-cucuk Da bole makan 😄 Selesai 4kali cucuk dalam sehari😁 P/s:Elakan makanan mengandungi kandungan bergula agar bacaan bsp cantik dan tak naik tinggi.

sis klu mhu gula turun try minum air barli dgn mkn apple hijau cicah dgn garam insha allah sya bru jk lepas kena gula tggi kdungan 8bulan sda tpi bla amal kn tu alhamdullilah skg bacaan ok sda yg penting kontrol mkn nasi 2sudu sja dn klu blh elak kn mkn mkann yg manis bnyk kn minum air putih 😘🥰 sya kena sruh check klu esok temujnji hari ni kena bt la bgtu sbb klu hri2 bt dr kta sakit jgk jari🤣

Kalau sy pulak 8 pgi time puasa,10pgi slepas makan pastu chek lg pkul 2ptg dn pkul 10ptg. Sabtu ni sy buat lg bsp kat rumah 5hb tu jmpa doc balik nk tngok bacaan lg ok x,harap ok 😁🤲🏻,sbb sy dh on diet dn insulin jugak serta mkan ubat kencing mnis,hiss pening lah,firstime kena GDM masa mengandung ni agak stress mcm2 ubat kena msuk bdan

4x shri sis.....sy bru nie dr suspect jgk sbb result lps mogtt tu 5.3 yg sblm 5.0 je😅....14hb ni nk kna repeat bsp....klu ok xad mslah mungkin 1bln skli cek atau pun tggu dr bg arahan...tpi yg first sy buat bsp cun je result xad yg tggi tpi entah laa kite ikot je nasihat dr 😬

*fbs (fasting blood sugar) iaitu puasa 10 jam dr malam ke pagi.. *2 jam after breakfast (kira waktu dr suapan pertama ya, bukan suapan terakhir.. *2 jam after lunch (cara kira waktu sama dgn yg atas.. *2jam after dinner (folow yg atas juga) ini utk bsp 4 kali sehari

1 hari 4 kali cucuk jarim 2minggu sekali kena ambil bacaan. 8am,10am,2pm,8pm. tengok jarak dia dekat kn? tak adil betul. part bacaan 10am mmg sangkut. dekat sgt waktu nya. xkn la sy nk puasa jgk time tu 😑 tp xpelah. skrg dh bersalin pon 🤣😂

sye 4x sehari sis..nurse bgtaw mkn 2jm sblm check drh..mlm kene strt puasa.. 1.kul 8pg check drh..(puasa dr mlm) 2.kul 12tghhri check drh..(mkn kul10pg) 3.kul 4ptg check drh..(mkn kul 2ptg) 4kul 9mlm check drh..(mkn kul 7ptg)