hb low

Hai ibu2 smua.. Hb low mcm mna nak naik kn smula hb tu da mkn ubt yg klinik bgi tpi msi low lg

11 Balas

saya tak makan apa² buah or sayuran yang menaikan hb .. cuma saya elakkan minum benda yang berkafein dan tak skip ubat kadang cara makan ubat yang salah pun boleh jadi hb kita tak naik² .. sepanjang saya pregnant ni lah saya malas nak amal makan buah dan sayur bukan apa kadang amalkan pun hb saya makin turun je .. sekarang yang ada pun saya konsisten makan ubat je tak skip syukurlah hb saya mantain 12ke atas tadi pergi cek up naik 13.1 ..huhuu yang saja jaga pun tak minum benda² berkafein dan minuman bergas setiap hari minum air suam je 😊 ni cara saya lah taktau ia mujarab atau tidak dekat diri sis sebab cara ni mujarab untuk diri saya ..

Makan ikan bilis, goreng makan rangup sedap. Tak pun makan sayur bayam brazil. Boleh tambah darah. Saya pun dulu selalu check up je mesti hb low, even before pregnant pun hb mmg low. After makan ikan bilis, maybe okay sikit kot. Saya tak ikut sangat apa yg org suggest. Saya banyak makan apa je yg saya nak makan. Yg penting jgn kurang makan.

Sy ta makan pon sis.. Masa ank first hb tgai 10.3.. Tu dalam dok jga ta makan benda kafein2..ta naik2 jugak. Nih preggy ank ke2.. Minum milo kotak hri2. Alhamdulillah skrg dh 35 minggu hb 11.2.. Ok la sikit dari dulu. Hehe

Byk mkn ikan bilis.. hb sy x pernah bawah 12 pon.. first check up hb 12.4 next check up 13.8 sbb 2-3 ari sblum check up sy mkn bubur ikan bilis jer.. 1st trimester mmg xde selera mkn.. bubur jer blh mkn..

sy masa pregnant tu,kka sy suggest beli susu vcare yg ada 4 perisa tu...sesuai utk mommy2 pregnant ni,betul la jg hb sy mula2 rendah lepas minum susu vcare tu,hb naik trus😊

elakkn minum minuman berkafein..bykkn mkn mknn yg kaya zt besi ye..klu minum ssu mkesure minum slps 2 j mkn ubt..

Saya amalkn makan buah jambu batu.. Serius.. Dah nk bawah 11. Terua naik 12 lebih

kurangkn minum yg ada kafein.. mkn kerang..

makan buah jambu batu

minum susu kmbing