Hamil 7 minggu kantung 6 minggu

Hai ibu2. Siapa ada pengalaman, kalau ikut tarikh period usia kandungan dah 7w. Tapi bilaa scan hanya nampak kantung sahaja n usia kantung baru 6w. Biasa ad harapan kee? Btw, saya belum pernah ada spotting atau bleeding. #ingintahu #pleasehelp #seriusnanya

Hamil 7 minggu kantung 6 minggu
22 Balas

ok ingt kan saya ja, jdi sya pun mcm tu.. dn baru ja blik dri berklinik, haritu first time scan bby 6 weeks(7.12.21) kantung pun nmpak kosong lagi, then hari ni second check up sbb klau ikut buku klinik dah 8weeks, tapi bila kena scan doktor cakap bby baru 6 weeks 6 day🤦 tpi xpa la, yg penting dah nmpak jantung bby hari ni dn syukur sihat😇😇 walau mcm mna pun sy sendri akan ikut kiraan yg doktor bagi time booking haritu, mana la tau kn mesin tu rosak😂 smngt kita semua ibu2 hamil hehhe semoga kita sihat2 semua berserta bby yg dikandung❤️❤️

Last week saya check up dr kata mmg kantung akan jadi seminggu kebelakang tarikh dia, yg penting dr tgk ialah saiz baby tu sepadan tak dgn usia kantung, saya hari tu dr kata plus minus 5 hari saiz baby dgn tempoh kantung, dr kata x silap beza tu jgn lebih 11 hari x silap ke satu minggu saya x ingat sbb nnti akk effect estimate delivery date.InsyaAllah okay takde pape tu

Sama lah dengan saya. First scan dapat EDD 22.03 (sebab ukuran janin tak sama dengan last period), second dapat 30.3, dan latest Dr kata ukurannya mungkin 01.04 (tapi Dr kata still tengok 30.3 je). Kadang memang macamtu, tarikh period kita tuu untuk Dr kira sahaja, nanti Dr akan kira ikut perkembangan janin.

masa first scan pon sye nmpk kantung second scan pon msih nmpk kntung tp dh berkmbng besar n nmpk byg2 jnin😊..Dr sruh makn folic acid and amalkn minum susu ibu spnjg awal prgnnt utk prkmbngn janin dn kantung yg sihat which is kntung nmpk lebih tebal 😍.. Alhamdulillah mmg nmpk prubhn

awal lg tu sis nnt next scan tgk lg..klu ad perkembgng insyaAllah xdek pape biase tu..sy dua2 kandungn x ikut date period yg pertama beza sbln dri date period yg kedua ni tgh ngandung beza dekat 2bln..doc pun sampi pening tpaksa scan byk kali..tp alhamdulillah dua2 sehat...

Klau next scan berkembang elok, ada harapan lah tu. Normal lah tk sama usia kandungan ikut tarikh period, sbb kita tktau proses persenyawaan berlaku tu bila. Beza dlm 1 minggu tu tkde masalah pun. Tunggu next scan tgk progress mcm mana ☺️

sy ari tu , scan 4 weeks.. doktor cakap dtg lagi dlam msa sbulan.. Nanti tgok dlam msa 8 weeks , In Shaa Allah akan nampak baby.. In Shaa Allah , xde ape tu.. Semoga awak dan kandungan awak baek2 shaja.. 🥰🥰🥰🥰🥰

Sy mcm sis. Scan 5w tak nampak apa2 cuma kantung. Lps 2minggu scan bru nampak baby and jantung. Tarikh pulak beza seminggu, doc kata takda mslh sbb tak byk beza. Sis tunggu lg untuk next scan.

haii. sama dengan saya. ikut tarikh period 7w+ . bila scan 6w3d . baby belum nampak lagi. doktor ckp tunggu lagi 2 minggu baru scan lagi . İn Shaa Allah ada tu . Jaga kesihatan sis .

Saya pun mcm sis.. Bleeding keluar darah bnyak pergi scan bawah 6mnggu kalau ikut period 7mnggu...inshahallah kita sama2 dia smoga kngdugan kita baik inshahallah..

2y ago

Dr sruh saya rehat jgn pk bukan2 walapun msa tu dr kata kantung kosong 50 50 kndgan.. kalau lps 2mnggu scan xde perubhan kantung xde heartbeat dr sruh saya readha untuk cuci.. Saya xnk sis saya thu kndgan saya boleh d selmat kn Allah maha kuasa lg maha mngetahui.. Cuma kita fk baik2 doa yg baik2 jgn down jgn buat keje berat.. Jaga makan n kshtan.. Scan sis msa scan bawah Allah je thu ☺️😢