sangkut gdm

Hai ibu2 semua..saya ada sangkut gdm masa minum air gula masa week 28...boleh ke saya consume jus delima gulsan...sbb dekat jus tu ada ckp baik untuk kencing manis..tpi ada org ckp jus tu tinggi kandungan gula..spe pernah minum n betol ke ok untuk ibu yg ada kncing manis

8 Balas

Jgn minum apa2 yg ada gula. Ni kira awal jga ni dpt gdm.. Masa sya kena suspect gdm sya 35weeks and control diet. Tdak mkn manis lgsg😣 mkn wholemeal bread no sugar. Minum susu dutchlady tepung. Sblm tu sya mnum jus mamariam hbs 4botol.. Lpeastu bru tau wlaupun takda sugar tp kurma & madu tu sgt manis tggi calories pla tu.. So, be very careful 👌

Dlm buah buahan semua ade natural sugar yunk, trmasuk la jus delima tu of course ade sugar..kite sbg geng2 gdm ni better keep out dr mnuman bergula..buah buahan pn kne berpada2 ambil.. setahu sy jus delima ni bgus utk naik bcaan hb je..bkn utk mommy yg gdm.. susu kne mnum yg low fat..

Sy x rasa air delima gulsan tu ada gula. Sbb yg sy minum tu punya la masam. Xde rasa gula pun. Sy bancuh sesudu pati delima tu dgn air suam. Minum kosong gitu je takde tambah gula. Sy minum setiap pagi. Petua lain blh cuba air barli tanpa gula.

4y ago

Sy bru jumpe dietitian pg td die ade jus delima gulsan ttp ade gula, tp natural sugar..same mcm buah citrus even msm tp dlm buah tu ttp ade natural sugar

Better sis minum air kosong byk2 shari dlm 2 - 3l air.. kurgkn mkn nasi gorg, dan kurgkn minum minuman manis..

4y ago

Saya pun buat mcm nie.. 😊

Saya 4 x pregnant.. 4 kali gdm. Xyah minum apa2. Control diet jer.. tinggalkan gula. Mkn suku2 separuh. #33week

4y ago

Yap.... control diet je.. sy pun x ambik apa2 ubat ke jus ke utk turunkan gula dalam darah. Better stop gula pasir terus. Kalau nak minum manis2 pun pastikan kurang dari yg biasa kita ambil.

Jus delima gulsan tu bkn untk naikkn hb ke??kalau kecing mnis minum jus tu lg naik la sbb gula kn

consume mnyk kelapa dara ibu(mkdi) ,sy time preggy hari2 mkn mnis ,tp bila consume MKDI control gula

sy minum jus delima gulsan seawal kandungan..masa minum air gula sangkut gdm..