waktu ambil bsp

hai ibu2 semua. saya GDM on diet. sy ringkaskan soalan, waktu ambil bsp first tu memang wajib pukul 8 ke? macam mana kalau kita terbabas pukul 8 lebih tapi taklah melebihi jam 9 pagi. tapi waktu tu memang belum makan. valid x? ada x sini ibu2 yang pernah terlewat ambil bsp waktu pagi tu? share please. #gdmdietcontrol #bsp #ingintahu #pleasehelp

7 Balas

buat bsp 4x sehari sebelum makan 2jam lepas breakfast 2jam lepas lunch 2 jam lepas dinner tak wajib pun first bsp ambik pukul 8pagi. yg penting time tu perut kosong. kalau terjaga pagi² pukul 4am pun boleh ambik 1st bsp mungkin sbb 2nd bsp kena ambik after 2jam breakfast, sbb tu ramai sarankan sebelum/ pukul 8 pagi. macam saya : 1st bsp bangun pagi terus check (6am) 2nd bsp breakfast 8am (check bsp 10am) 3rd bsp lunch 12.30pm (check bsp 2.30pm) 4th bsp dinner 8pm (check bsp 10pm)

1y ago

terima kasih respon 🥰

saya dah selamat bersalin oktober. sebelum ni saya gdm on dc juga. bsp yg puasa tu saya tak ambil pun tepat2 pukul 8 tapi paling lewat 8.30 sebab next tu pukul 10.30 pulak. awk kena pandai adjust ikut kesesuaian. tak perlu pun ontime tapi janganlah lewat sangat

1y ago

ya saya bersalin normal. saya bersalin waktu 39w4d. sepatutnya lagi 3 hari kena serah diri sebab dah nak sampai due date tapi dah turun tanda. nak bersalin kena selalu fikir positif walaupun kita takut. saya pun kdg pukul 8 tu still dlm kereta tgh drive pegi kerja sebabtu saya tak ambil tepat2 pukul 8

Hi, Puan. Saya tak pasti wajib atau tak, sebabnya saya ambil bsp ikut jadual yang doktor beri. Maaf, tak pernah lagi terlewat ambil bacaan bsp. Sorry kalau tak membantu 🙏Mungkin Puan boleh tanya nurse yang jaga Puan.

seingat sy kalau lewat ambil contoh jam 9, kena tulis kt buku tu tepi bacaan gula sbb nanti doktor akan tgk & tanya. masa tu puan kena ckp kenapa lewat apa semua.

kalau kk sy..lambat drpd pkul 8..dia suh ambik esok nya..maknanya bsp hari tu akan start pkul 12, pkul 5, pkul 9 dan esok nya pkul 8 😅

saya xpenah on time kul8 ambik bsp.. xdak masalah pun jnji masa tu perut kosong,tp lepas sarapan 2 jam terus ambik bsp..

kk tempat saya kalau lambat nurse akan suruh datang esok hari pukul 8..