Berpantang sendiri

Hai ibu2, saya bakal lahirkan anak pertama dan decide nak pantang sendiri bersama suami sahaja tanpa bantuan ahli keluarga yang lain. Ada tak ibu2 yang pernah juga berpantang sendiri anak pertama ? Atau ibu2 yang sudi berkongsi apa perlu buat, apa perlu elak, tips2 dan pengalaman2 semasa berpantang. #firstmom #pleasehelp

8 Balas

My second baby im gg to berpantang sendiri, pada mulanye pikir mcm mana, survey utube..get guide. Blh berpantang sendiri..dont worry sis Jika mampu insha allah beli barang lengkap nona roguy dlm rm300 kut, bekung rm50-80, batu tungku rm6, pilis rm13..dr shopee utk berpantang sendiri mgkn membantu juga utk dipermudahkan. Bahagian mengurut itu ada package 3 / 5 / 14 hari jika perlu buat dulu yg sgt perlukan utk kedudukan rahim atau massage beratus aje, if blh urut sendiri than sendiri aje bahkan ada yg lepas abis tempoh pantang gi spa urut utk 3 hari as other option Ada juga service makanan pantang delivery jika xmahu CL atau x mahu masak sendiri. Tp nak mandi baby suruh hubby atau saudara tolong smp habis pantang sis cuba jgn terdedah sgt pada mandian baby atau basuh kain.

Kalau tau mcm mn nk handle baby even 1st time mother x de masalah. Newborn baby x susah nk handle, cuma awak kena tahu nk handle die masa mandi tu je la. Yg tu crucial sikit kalau x de pengalaman. Mental kena kuat juga waktu mula2 bersalin tu. Sakit bersalin x habis lg, nnt nk kena berdepan pula dgn sakit lain mcm nipple crack, Klau baby meragam kita x dpt rehat. Tu belum lg kalau baby kena kuning, hari2 kena g KK. Apa2 pun yg penting kalau berpantang sendiri jgn stress2. Pemakanan perlu jaga. Rehat kena secukupnye. Sy pun berpantang sendiri. Alhamdulillah walaupun 1st time mother, everything is ease for me. Good thing baby warded 5 hari, sy mmg rehat secukupnye. Lpas 2 minggu dah boleh drive bwk baby ke KK untuk check up.

Hi sis. Moga journey melahirkan anak nanti dipermudahkan. Masa saya berpantang haritu, saya kena baby blues. Hampir kena postpartum depression walaupun dah hire CL. Rezeki saya dapat baby high demand, walaupun dah banyak cari ilmu tapi saya tewas dengan emosi sendiri. Saya pun memang ada anxiety yang teruk dan mild depression. Tapi husband sangat membantu. Yang penting you kena ada support system yang kuat. Emosi memang tak stabil waktu pantang, nak heal physically lagi. But jangan takut ya, pengalaman orang berbeza. Bagi saya nak handle baby lagi senang dari handle emosi diri sendiri. Make sure you sendiri sihat physically, mentally and emotionally. InsyaAllah semuanya okay 😊

kalau awak ada pengalaman dan tahu selok belok ttg jaga baby dan masalah ibu2 lps bersalin..its ok pantang sendiri..kalau xda tp still nk cuba boleh jer tp mental kena sgt2 kuat taw.. sbb kita tak tahu keadaan kita n baby lps bersalin tu mcm mana..jadi kalau rasa ragu2 nnti blh jer lh prepare plan B iaitu seseorang yg blh tlg awak utk masa tu nanti..❤

kalau bersalin czer baik ada org jaga kalau berpantang..mcm sy berpantang sendiri bersalin czer hbis luka czer terbuka blik n bernanah sbb tak dapat rehat yg cukup skrang ni duduk lah dkt hospital nak jahit blik tempat czer..

2y ago

oh saya dh hari ke 19 harini. risau jugak makin hari mcm ada sakit sikit dlm perut. kesan luka dlm operate kot.

Kalau suami boleh take part dalam jaga baby takde masalah.. Tapi sebaiknya biar ada org yang berpengalaman sebab lagi mudah kita nak berlajar..

kalau risau boleh cuba ambil confinement lady lagi pulak kalau 1st baby. nanti banyak benda dia tolong dan akan ajar buat

saya berpantang sendiri, suami amik cuti 4 hari je lepastu masuk kerja. saya duduk berdua je dengan baby kat rumah 😁

2y ago

sorang atau berteman sama je jaga newborn mmg mencabar 😅 ye anak sulung, pernah jugak mom in law datang tolong jaga tapi saya rasa tak selesa. saya lagi suka jaga sendiri, anak kita biar kita yang corak kan dia sleep pattern dia semua. sebelah malam je susah sikit tapi sama je la kalau ada family teman, tak kan la kita suruh family kita yang jaga baby pastu kita plak tidur kan? sebelah malam sahaja mencabar kalau baby jenis berjaga malam, kalau siang tu bagi saya takda masalah langsung jaga sorang