Berpantang sendiri

Hai ibu2, saya bakal lahirkan anak pertama dan decide nak pantang sendiri bersama suami sahaja tanpa bantuan ahli keluarga yang lain. Ada tak ibu2 yang pernah juga berpantang sendiri anak pertama ? Atau ibu2 yang sudi berkongsi apa perlu buat, apa perlu elak, tips2 dan pengalaman2 semasa berpantang. #firstmom #pleasehelp

8 Balas

Kalau tau mcm mn nk handle baby even 1st time mother x de masalah. Newborn baby x susah nk handle, cuma awak kena tahu nk handle die masa mandi tu je la. Yg tu crucial sikit kalau x de pengalaman. Mental kena kuat juga waktu mula2 bersalin tu. Sakit bersalin x habis lg, nnt nk kena berdepan pula dgn sakit lain mcm nipple crack, Klau baby meragam kita x dpt rehat. Tu belum lg kalau baby kena kuning, hari2 kena g KK. Apa2 pun yg penting kalau berpantang sendiri jgn stress2. Pemakanan perlu jaga. Rehat kena secukupnye. Sy pun berpantang sendiri. Alhamdulillah walaupun 1st time mother, everything is ease for me. Good thing baby warded 5 hari, sy mmg rehat secukupnye. Lpas 2 minggu dah boleh drive bwk baby ke KK untuk check up.